16. Susret hrvatskih folklornih ansambala

Kako su se Zajednica HKUU Međimurske županije i KUD „Kaštel“ Pribislavec u ime domaćina pokazali Hrvatskom saboru kulture kao dobri partneri, tako je i ovaj 16. susret hrvatskih folklornih ansambala održan u Centru za kulturu u Čakovcu, 24. i 25.10. 2009. 

 

 

Pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture RH, supokrovitelji Međimurska županija i grad Čakovec a suorganizator općina Pribislavec. 

Cijelu manifestaciju medijski su popratili: Čakovečka televizija, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1, Radio Čakovec i VTV – Varaždinska televizija. Prilog o susretu išao je i na 2. programu HRT-a kao i na Z1 u sklopu emisije Narodno veselje. 

Odlika ovogodišnjeg susreta bila je, naravno kvaliteta izvedbe kao i raznolikost prikazanog programa u kojem je dotaknuto pitanje prikazivanja zavičajne baštine kao i plesova Hrvata izvan domovine. Program se odvijao u dva dana, a prethodio mu je svečani mimohod po užem centru grada u kojem su sudjelovali folklorni ansambli. Nedjeljni koncert „otvorili“ su gosti iz Slovenije, Folklorna skupina „Rej“ Kulturnega Društva Šmartno, iz Slovenj Gradeca. Svaki ansambl nastupio je sa po dvije koreografije. 

Sudionici 16. Susreta bili su: 

KUD “Kaštel”, Pribislavec predstavio se prikazom žetelačkih običaja u Međimurju, a FA “Zdenac”, Garešnica prikazao je pjesme i plesove Bilogore – „Aj te cure u kolo igrati“ i pjesme i plesove Podravine „Sad se vidi, sad se zna“. 

Osvježenje ovogodišnjeg Susreta bila je FS KUD-a „Zvir“, Jelenje koja je na scenu donijela „Tanac pod feštu“ i „Liburnijske plesove“.

Iz Slavonije je došao KUD „Ravnica“, Stari Perkovci sa pjesmama i plesovima Slavonije -  „Nasred placa, nasred Perkovaca“ i pjesmama i plesovima Moslavine – „Igram, pjevam ne znam šta“. 

Domaćine je predstavljala KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće iz Nedelišća s pjesmama i plesovima Međimurja i Zagorja dok je predstavnik nanovo osnovane Zajednice Virovitičko – podravske županije, KUD „Crkvari“, Orahovica, nastupio sa spletom bunjevačkih pjesama i plesova kao i sa spletom pjesama i plesova orahovačkog kraja – „Presjekača“. 

Subotnji koncert „zatvorili su KUD „Zabok iz Zaboka sa plesovima sutlanskog kraja i bistranjskim plesovima, te KUD „Varteks“ iz Varaždina s pjesmama i plesovima baranjskih Hrvata Šokaca – „Pijem vino i crna i bila“ i pjesmama i plesovima Gradišćanskih Hrvata – „Četarski fašnjaki“. 

 

U nedjelju, 25. listopada nastupili su: 

Kao gosti, FS „REJ“ Kulturnega društva Šmartno, Slovenj Gradec sa koreografijom „Hopsasa drajsasa“ – spletom pjesama Mislinjske doline. 

KUD „Koprivnica“, Koprivnica predstavila se pjesmama i plesovima Podravine – „Oj kopina trnina“ i pjesmama i plesovima Baranje – „S one strane Dunava“. 

Sisačko – moslavačku županiju predstavljao je KUD „Moslavina“, Kutina sa koreografijama „Savo vodo“ – pjesme i plesovi brodskog posavlja i „Na Ilovoj tijoj vodi“ – pjesme i plesovi Moslavine. 

„Stare splitske plesove“ kao i „Plesove otoka Korčule“ na pozornicu je donio KUD „Salona“ iz Solina

Radničko kulturno umjetničko društvo „Rudar“ iz Raše prikazao je „Labinski tanac“ i „Ballo de cuscin“ – ples s jastukom i tako nakon dugog vremena predstavio Istru na državnom susretu folklornih ansambala. 

Predstavnik zagrebačke županije, Ogranak „Seljačke sloge“ Buševec, iz Buševca na scenu je donio šokačka kola Sonte i pjesme i plesove okolice Draganića – „Ajde cure u kolo“. 

FA „Matija Gubec“, Karlovac nastupio je sa pjesmama i plesovima Like – „Širi mi se moje kolo malo“ i pjesama i plesovima Zagorja – „Pod mostec“. 

Nedjeljni koncert „zatvorio“ je FA „Zagreb Markovac“, Zagreb „Posavčicom“ – pjesmama i plesovima Posavine i pjesmama i plesovima Travnika – „Oj ti kume diko naša“. 

Susret je pratilo stručno povjerenstvo u  sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec u svojstvu predsjednika povjerenstva i stručnjaka za ples, profesorica Ivančica Ivkanec stručnjakinja za nošnju i ukupno likovno opremanje i profesor glazbe Mihael Ferić. Radi se ne samo o odličnim znalcima ovih područja, već i stručnjacima koji kontinuirano prate hrvatske folklorne skupine na općinskim, županijskim, regionalnim i gradskim razinama i prilično točno uočavaju sve promjene, i pozitivne i negativne. Nakon svakog koncerta povjerenstvo je s voditeljima održalo vrlo konstruktivan okrugli stol na kojem su uz opći osvrt na sadržaj i izvedbu programa izneseni i prijedlozi i primjedbe na pojedine viđene koreografije. Detaljnije stručne ocjene i primjedbe predočene su u pismenom izvješću, koje je dostavljeno svim sudionicima, a široj javnosti dostupno je na web stranici HSK. Svi izvođači su dobili i DVD snimku cjelokupnog  programa i okruglog stola.