15. Susret hrvatskih folklornih ansambala

15. Susret hrvatskih folklornih ansambalaodržan je u Čakovcu, 25. i 26. listopada 2008. Na zadovoljstvo i izvođača i organizatora program se odvijao u odličnim uvjetima dvorane Centra za kulturu.

 

 

 

 

Organizatori su bili Hrvatski sabor kulture, Zajednica HKUU Međimurske županije i KUD „Kaštel“ Pribislavec. Pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture RH, Međimurska županija i grad Čakovec. Suorganizator je bila općina Pribislavec.

Cijelu manifestaciju medijski su popratili: Čakovečka televizija, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1 i Radio Čakovec.

Odlika ovogodišnjeg susreta je kvaliteta nastupa i raznolikost koreografija. Naime, prezentirani su plesovi i bogata folklorna baština gotovo cijele Hrvatske jer su ansambli izvodili zanimljive koreografije koje se baš ne vide često u programima naših folkloraša.

Program se odvijao u dva dana, a prethodio mu je svečani mimohod po užem centru grada u kojem su sudjelovali folklorni ansambli. Svaki ansambl nastupio je sa po dvije koreografije   

 

Sudionici 15. Susreta bili su:

KUD “Kaštel”, Pribislavec – „Na Ivanje“ i „Prislavski plesovi“ (plesovi iz Pribislavca i okolice) 

FA SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”, Zagreb – „Turopoljski spominki“ i „Kresnice“ (ivandanjski običaji jaskanskog Prigorja) 

FD “Šaltin”, Hvar – „Forski tonci“ (stari hvarski plesovi) i „Stari splitski plesovi“ 

KUD “Petar Preradović”, Đurđevac – „Zbira junak deklice“ (pjesme i plesovi Podravine) i Maramica na tri čoška grane“ (pjesme i plesovi Baranje)

KUD “Šokadija”, Strizivojna – „U žerava popucale štrange“ (pjesme i plesovi Slavonije) i „Podvikuje bunjevačka vila“

KUD “Seljačka sloga”, Donja Dubrava – „Pjesme i plesovi Hrvatskog zagorja“ i Pjesme i plesovi Međimurja“

FA “Turopolje”, Velika Gorica – „Pjesme i plesovi Banovine“ i „Pjesme i plesovi Šišljavića“.

 

U nedjelju, 26. listopada nastupili su: 

KUD “Varteks”, Varaždin – „Tiček nam popieva“ (svadbeni običaji Kupljenova i Bistre) i „Bunjevačka vila“ 

KUD “Koledišće”, Jezera na Murteru – „Jezerski mornarski bal“ i „Blagdansko Koledišće“

FA “Zdenac”, Garešnica – „Aj te cure u kolo igrati“ (pjesme i plesovi Bilogore) i „Sad se vidi sad se zna“ (pjesme i plesovi Podravine)

FA “Ivan Goran Kovačić”, Sisak – „Ženina volja“ (pjesme i plesovi Posavskih Brega) i „Pjesme i plesovi otoka Brača“ 

KUD “Zabok”, Zabok – „Cipelica“(zagorski plesovi iz Donje Voče) i „Sadila sam rogozek“ (pjesme i plesovi zagrebačkog Prigorja) 

KUD “Sveti Juraj”, Draganić – „Svadbovanje 60 – tih“ i „Nedaj me majko daleko“ (dio svadbenih draganićkih običaja)

 

Susret je pratilo stručno povjerenstvo u  sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec u svojstvu predsjednika povjerenstva i stručnjaka za ples, Ivančica Ivkanec stručnjakinja za nošnju i ukupno likovno opremanje i glazbeni stručnjak Mihael Ferić. Radi se ne samo o odličnim znalcima ovih područja, već i stručnjacima koji kontinuirano prate hrvatske folklorne skupine na općinskim, županijskim, regionalnim i gradskim razinama i prilično točno uočavaju sve promjene, i pozitivne i negativne. Nakon svakog koncerta povjerenstvo je s voditeljima održalo vrlo konstruktivan okrugli stol na kojem su uz opći osvrt na sadržaj i izvedbu programa izneseni i prijedlozi i primjedbe na pojedine viđene koreografije. Detaljnije stručne ocjene i primjedbe predočene su u pismenom izvješću, koje je dostavljeno svim sudionicima, a široj javnosti dostupno je na web stranici HSK. Svi izvođači su dobili i DVD snimku cjelokupnog  programa i okruglog stola.