Seminari 2010.

Izvješće o županijskim folklornim seminarima

 

 

 

Hrvatski sabor kulture je u suradnji sa Zajednicom KUU Koprivničko – križevačke županije i KUD-om Matija Gubec iz Donjeg Miholjca održao tri folklorna seminara: Seminar za voditelje i koreografe folklornih ansambala (28 polaznika) i Seminar za voditelje tamburaških sastava (12 polaznika) u Koprivnici 13. i 14.3.2010. Trodnevni Seminar za voditelje folklornih skupina održan je u Donjem Miholjcu od 30.4. do 2.5.2010. (29 polaznika) Ove godine je na seminarima sudjelovalo 69 polaznika, mahom voditelja, ponajbolji plesača i svirača iz pojedinih folklornih skupina.

Nastavak je to županijskih i međužupanijskih seminara započetih 2004. godine kad je u Hrvatskom saboru kulture dogovoren program folklornih seminara s predavanjima ali i praktičnim dijelom primjene i uvježbavanja novih znanja i vještina.

Prema zahtjevima i potrebama folklornih skupina seminare su zajednički tematski osmislili Hrvatski sabor kulture i vanjski suradnici – stručnjaci koji su ujedno bili i voditelji seminara. 

 


 

SEMINAR ZA VODITELJE I KOREOGRAFE FOLKLORNIH ANSAMBALA I SEMINAR ZA VODITELJE TAMBURAŠKIH SASTAVA U KOPRIVNICI

Već sedmu godinu za redom ZKUU Koprivničko – križevačke županije, a u skladu s programom rada i u suradnji s Hrvatskim saborom kulture, organizira stručno osposobljavanje voditelja i koreografa, svirača i plesača folklornih ansambala Koprivničko – križevačke županije. Dvodnevni seminar održan je u Koprivnici 13. i 14. ožujka 2010., a nazočilo mu je 28 polaznika sa područja cijele županije. Ovogodišnja tema bile su pjesme i plesovi Bilogore i sjeverne Moslavine. Glavni predavač bila je gđa. Slavica Moslavac, etnologinja i viša muzejska savjetnica. Vokalni dio i glazbena korepeticija dodjeljeni su Lani Moslavac. Seminar za voditelje tamburaških sastava vodio je g. Stjepan Fortuna. Tema  je bila vezana na plesni dio pa se tako obrađivala glazbena tradicija Bilogore i sjeverne Moslavine. Prisustvovalo mu je 12 polaznika.

 


 

SEMINAR ZA VODITELJE FOLKLORNIH ANSAMBALA U DONJEM MIHOLJCU

U Donjem Miholjcu, u prostorijama tamošnjega KUD-a „Matija Gubec“, uz izvrsnu organizacijsku potporu i suradnju g. Stjepana Mikolaševića, od petka 30.04.2010. do nedjelje 02.05.2010. održao se seminar za voditelje folklornih skupina s temom „Folklorna baština zaprešićkog kraja“, a posebnim naglaskom na lokalitetu Kupljenovo. Seminar je vodio profesor Ivica Ivanković koji je sudionike seminara pobliže upoznao sa spomenutim područjem kroz niz teoretskih predavanja i praktičnu primjenu. Važno je napomenuti da je seminaru prisustvovalo 29 polaznika od kojih su nekolicina bili predstavnici hrvatske manjine iz Mađarske pa je seminar poprimio i međunarodnu razinu. Kroz trodnevni seminar obrađeno je dječje i folklorno nasljeđe zaprešićkog kraja za odrasle, kroz povijesni i geografski pregled, obrađena je tema tradicijskog ruha i mogućnosti njegove rekonstrukcije danas, kao i glazba i glazbovanje u tom kraju. Dotaknuta su i pitanja iz metodike rada sa skupinama te mogućnosti predstavljanja folklora na sceni. Teorijski dio i 15 notnih zapisa upriličen je u skriptu koju su dobili svi sudionici. Seminar je završen podjelom priznanja o sudjelovanju. 

 


 

SEMINAR ZA VODITELJE FOLKLORNIH SKUPINA, Donji Miholjac, 30.4. – 2.5. 2010. 

KUD „Matija Gubec“ Donji Miholjac i Hrvatski sabor kulture organiziraju seminar pod nazivom: 

FOLKLORNO NASLJEĐE ZAPREŠIĆKOG KRAJA 

Seminar će se održati u Donjem Miholjcu od 30.4. do 2.5. 2010. u prostorijama KUD-a , Trg A. Starčevića 2 s početkom u 17.00 sati 

Kotizacija iznosi 200,00 kn

Voditelj seminara je prof. Ivica Ivanković koji će polaznicima kroz teorijski i praktični dio pokušati približiti odabrano folklorno nasljeđe zaprešićkog kraja. 

Satnica seminara: 

PETAK, 30. 4. 2010. 
17,00 – 18,00   Narodna baština zaprešićkog kraja u prostoru i vremenu 
18,10 – 19,20   Tradicijsko glazbovanje u zaprešićkom kraju 
19,30 – 21,00    Narodne nošnje zaprešićkog kraja nekoć i mogućnosti rekonstrukcije 

SUBOTA, 1. 5. 2010. 
09,00 – 10,45    O pjesmama i pjevanju u zaprešićkom kraju 
11,00 – 13,00    Nekadašnje dječje igre i plesovi u zaprešićkom kraju 
13,00 – 14.30    (PAUZA) 
14,30 – 16,00    Predstavljanje folklora na sceni 
16,15 – 17,30    Starinski narodni plesovi (odraslih) u zaprešićkom kraju   1.dio 
17,45 – 19,00    Starinski narodni plesovi (odraslih) u zaprešićkom kraju   2.dio 

NEDJELJA, 2.5. 2010.
9,00 – 10,00      Metodika rada s folklornim skupinama 
10,15 – 11,15    Nekadašnje dječje igre i plesovi u zaprešićkom kraju (ponavljanje) 
11,30 – 13,00    Starinski narodni plesovi (odraslih) u zaprešićkom kraju (ponavljanje) 

Radni materijal za seminariste je osiguran. 

Za sve dodatne informacije slobodno se možete obratiti g. Mikolaševiću na broj: 031/ 631 - 629 

 


 

SEMINAR ZA VODITELJE FOLKLORNIH ANSAMBALA I TAMBURAŠKIH SASTAVA, Koprivnica , 13. i 14. ožujka 2010. 

U skladu s programom rada i aktivnostima ZKUU Koprivničko-križevačke županije,a u suradnji s HSK, organiziramo seminar pod nazivom:

PJESME I PLESOVI BILOGORE I SJEVERNE MOSLAVINE 

Seminar će se održati u Koprivnici, 13. i 14. ožujka 2010. godine (subota i nedjelja) 

Dom za starije i nemoćne, Trg Eugena Kumičića 17, 43300 Koprivnica 

Početak seminara: 

Subota: 10,00 sati 
Nedjelja: 10,00 sati 

Voditeljica seminara je gđa. Slavica Moslavac koja će temu obraditi kroz ples i tradicijsko odijevanje. Vokalni dio dodijeljen je dugogodišnjoj suradnici Kristini Benko- Markovica, dok će s tamburašima raditi g. Stjepan Fortuna.    

Satnica seminara: 

SUBOTA, 13. siječnja 2010.
10,00 – 13,00 
13,00 – 14,00 ODMOR 
14,00 – 19,00  

NEDJELJA, 14. siječnja 2010. 
10,00 – 15,00 

Za sve dodatne informacije slobodno se možete obratiti gđi. Zrinki Roksandić, tajnici ZKUU Koprivničko – križevačke županije, na broj mobitela: 098/ 592 - 230 

 


 

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO «METKOVIĆ»
20 350 Metković, Stjepana Radića 16 
Telefon: 020/690-693 
e-mail: kud.metkovic@du.t-com.hr 

Dragi prijatelji i suradnici, pozivamo Vas na  Seminar: 
PLESNA TRADICIJA JADRANSKOG PODRUČJA HRVATSKE 

Tema: KONTRADANCE I KVADRILJE 

Održat će se od 09. – 11. travnja 2010. godine. Voditelj seminara je prof. Vidoslav Bagur, a predavači: 

1. prof. Beate Knobloch  (Würzburg, Njemačka) 
2. prof. Branko Šegović (Split, Republika Hrvatska) 

Vašu prijavnicu očekujemo najkasnije do 25. ožujka 2010. godine putem pošte ili fax-a. 

Kotizacija za prijavljenog sudionika iznosi 300,00 kn

Vaš dolazak je predviđen 09. travnja (petak) do 15 sati, a odlazak 11. travnja (nedjelja) poslije ručka. 

Predavanja će se odvijati u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, s pauzom za odmor a o istom ćemo Vas detaljnije obavijestiti nakon primitka Vaše prijavnice. 

Ovaj seminar je namijenjen svima, a posebno polaznicima Škole hrvatskog folklora koji su već započeli svoje obrazovanje na ovom polju. 

O temi Seminara i predavačima: 

Krajem 17. st .  prezentirao je engleski plesni pedagog Isaac neke „Countrydances“ na francuskom dvoru. Prihvaćeni su s velikim oduševljenjem i potom se proširili cijelom Europom. U Francuskoj su vremenom oplemenjeni  baroknim francuskim koracima i nazvani „Contredanses“.

Šireći se Europom kao modna novost došli su i prihvaćeni u gradovima Dalmacije, a neki se u različitim formama sačuvali do danas.

Draž tih plesova leži u tome što brojni pojedinci sudjeluju u zajedničkoj plesnoj izvedbi bogatoj mnogobrojnim i raznolikim prostornim figurama.

U doba  maršala Marmonta u velikom broju gradova Dalmacije  bilo je pomodarstvo  u svečanim prigodama plesati kvadrilju. Do danas je najbolje sačuvana u gradu Trogiru. 

Naknadnim istraživanjima otkriveni su podaci i sjećanja na još neke druge, ali trogirska je i dalje najbolji primjer. U svečanim prigodama, a posebno na blagdan Sv. Ivana  Trogirskog, zaštitnika grada, pleše se uz pratnju Narodne glazbe na trogirskom glavnom trgu. 

Beate Knobloch je studirala blokflautu na Visokoj muzičkoj školi u Würzburgu, i kao stipendist DAAD fondacije  studirala na Schola Cantorum Basiliensis u Baselu, te postigla visoke ocjene na različitim  glazbenim natjecanjima. 

Već u vrijeme studija intenzivno se bavi povijesnim plesovima. Svoje plesno obrazovanje stekla je od poznatih plesnih specijalista iz Švicarske, Njemačke, Italije, Belgije i Engleske i obuhvaća različite stilove u vrijeme  14. do 18. st . 

Danas je redovni predavač na Visokoj glazbenoj školi u Würzburgu u Njemačkoj i St. Gallenu u Švicarskoj, te voditelj  plesnih i glazbenih seminara širom Europe. Sudionik je u  različitim glazbenim ansamblima i snimila mnoge nosače zvuka i emisije pri raznim radio televizijskim kućama. 

Branko Šegović, folklorist, koreograf, plesni pedagog, posebno poznat (pored ostalog) po istraživanju i bilježenju pučke plesne tradicije  primorskog dijela Hrvatske. Danas sigurno najbolji poznavatelj i demonstrator  plesova urbanih cjelina  Jadranskog plesnog područja. 

 


 

SEMINAR:  Dječji folklor Bilogore – Djeca se šale, Bjelovar, 16. siječnja 2010. 

U cilju edukacije za voditelje dječjeg folklora, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji sa Gordanom Matunci, organizira Seminar pod nazivom Dječji folklor Bilogore – Djeca se šale. 

Seminar je namijenjen voditeljima u cilju unaprijeđenja kvalitete scenskog oblikovanja folklorne građe za scenu. 

Seminar će se održati u Bjelovaru, 16. siječnja 2010. godine (subota) Franjevačka ulica 6 a (prostorije HORKUD-a „Golub“). 

Početak seminara: 

Subota: 9,00 sati 

Rok prijave: do 4. siječnja 2010. godine na obrascu prijavnice 

Kotizacija za seminar: 100,00 kn 

Uplatu kotizacije izvršiti na žiro-račun Zajednice 2402006-1100069449, pod „opis plaćanja“ navesti: KOTIZACIJA ZA SEMINAR, a kopiju potvrde o izvršenoj uplati priložiti uz prijavnicu. 

Voditelj seminara je Gordana Matunci, voditeljica KUD-a „Veliko Trojstvo“ iz Velikog Trojstva i etnograf. 

Satnica seminara: 

SUBOTA, 16. siječnja 2010. 
9,00 – 13,00 
13,00 – 15,00 ODMOR 
15,00 – 19,00  

 


 

SEMINAR:  Sviranje tradicijskih glazbala Panonske zone (Pučka tradicijska glazbala), Bjelovar,  23. i 24. siječnja 2010. 

U cilju edukacije svim zainteresiranima, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji sa Vjekoslavom Martinićem organizira Seminar – Tradicijska glazbala Panonske zone. 

Seminar će se održati u Bjelovaru,  23. i 24. siječnja 2010. godine (subota i nedjelja) Franjevačka ulica 6 a (prostorije HORKUD-a „Golub“). 

Početak seminara:  

Subota: 9,00 sati 
Nedjelja: 9,00 sati 

Rok prijave: do 4. siječnja 2010. godine na obrascu prijavnice 

Kotizacija za seminar: 100,00 kn 

Uplatu kotizacije izvršiti na žiro-račun Zajednice 2402006-1100069449, pod „opis plaćanja“ navesti: KOTIZACIJA ZA SEMINAR, a kopiju potvrde o izvršenoj uplati priložiti uz prijavnicu. 

Voditelj seminara je Vjekoslav Martinić, svirač na tradicijskim glazbalima, dugogodišnji predavač na Seminaru folklora Panonske zone u Vinkovcima, nastavnik glazbene kulture, voditelj sekcije tradicijskih glazbala i tamburaškog orkestra FA „Zdenac“ Garešnica, predsjednik i voditelj udruge „Gareš'ki“ kulturni centar“ te član „Hrvatskog gajdaškog orkestra“ 

Notne materijale svi sudionici dobit će na seminaru. 

Polaznici seminara koji posjeduju pučka tradicijska glazbala neka  ponesu na seminar. 

Satnica seminara: 

SUBOTA, 23. siječnja 2010. 
9,00 – 13,00 
13,00 – 15,00 ODMOR 
15,00 – 19,00  

NEDJELJA, 24. siječnja 2010. 
9,00 – 15,00