Scenska primjena tradicijske baštine Like i Korduna

Hrvatski sabor kulture u suradnji s Gackim pučkim otvorenim učilištem Otočac i TZ Grada Otočca organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom SCENSKA PRIMJENA TRADICIJSKE BAŠTINE LIKE I KORDUNA u Otočcu 6. i 7. 5. 2017. u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac  s početkom u 10.00 sati. 

Voditelj seminara je Nikola Kramar, folklorni pedagog, a glazbeni korepetitor Zvonimir Tonković, prof. i tamburaški sastav FD Otočac. Prijave se primaju do 4.5.2017.

Dvodnevni seminar će obuhvatiti odabranu plesnu i glazbenu tradicijsku građu Like i Korduna primjerenu sudionicima, a u nedjelju poslijepodne s početkom u 18.00 sati biti će upriličen Završni koncert polaznika u Kinodvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac s dodjelom potvrda o sudjelovanju.

SATNICA seminara je sljedeća:

SUBOTA,  6.5.2017.

10,00 –11,15      Scenska primjena tradicijske građe Like i Korduna

11,30 – 12,15     Narodni napjevi Like i Korduna  

12,30 – 14,00     Narodni plesovi Like i Korduna I

14,00 – 15,30     PAUZA (ručak) – o trošku sudionika

15,30 –16,15      Metodika rada s izvornim i reproduktivnim skupinama

16.30 - 20,00      Narodni plesovi Like i Korduna II – uvježbavanje manjih koreografskih fragmenata

NEDJELJA 7.5.2017.

14,00 – 17,00     utvrđivanje naučenog gradiva i priprema polaznika za završni koncert

18.00 – 19.00     Završni koncert polaznika seminara i dodjela potvrda o sudjelovanju

PRIJAVE

Za seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani. Za prijavu je potrebno ispuniti priloženu prijavnicu i poslati poštom, faxom (01/4621-738) ili e-mailom na ples@hrsk.hr najkasnije do 4. svibnja 2017.

KOTIZACIJA

Za članice Hrvatskog sabora kulture koje su platile članarinu za tekuću godinu ovaj je seminar besplatan, dok ostali polaznici (ne-članovi HSK) plaćaju kotizaciju u iznosu od 250,00 kn (po osobi).

Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 4.05.2017

Na uplatnici je potrebno navesti sljedeće podatke:

*       Platitelj - upišite puni naziv udruge, društva skupine

*       Poziv na broj primatelja - upišite OIB platitelja

*       Opis plaćanja - upišite "Seminar za voditelje folklornih skupina ”

*       Podaci o primatelju uplate:

Hrvatski sabor kulture

Ulica kralja Zvonimira 17

10000 Zagreb

OIB: 45263394181

IBAN: HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)

Kopiju potvrde o izvršenoj uplati potrebno je priložiti uz prijavnicu.

Molimo Vas da vodite računa o tome da uplaćene kotizacije ne vraćamo, čak ni ako polaznik koji ju je uplatio ne prisustvuje seminaru iz razloga što će ista biti uložena u sufinanciranje seminara.

U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo reducirati broj predstavnika po udruzi, društvu, skupini u cilju uspješnog rada na seminaru. 

Ovom prilikom svim sudionicima možemo ponuditi knjigu Ivana Ivančana: Narodni plesovi i igre u Licpo prigodnoj cijeni od 50,00 kn, a svoju narudžbu možete izvršiti već danas na prodaja@hrsk.h

Smještaj o trošku polaznika seminara moguće je rezervirati u HOTELU ZVONIMIR; Kralja Zvonimira 28 53220 Otočac koji je u neposrednoj blizini mjesta održavanja seminara.

Cijena noćenja s doručkom u jednokrevetnoj sobi iznosi 297,00 kn, a sudionici seminara osobno plaćaju smještaj na navedenoj lokaciji.

• Informacije i rezervacije na telefon: +385 (0)53 773135;

E-mail: zvonimir@hotel-zvonimir.hr

Molimo Vas da spomenute informacije i prijavnicu za seminar proslijedite zainteresiranima.

Očekujemo Vašu prijavu i sudjelovanje na Seminaru.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Valentini Dačnik, stručnoj suradnici za plesnu kulturu pri HSK, putem e-maila na ples@hrsk.hr  ili telefonom: 01 4556 877; 095 4556 877

I Veri Dasović, organizatorici kulturnih događanja u GPOU-u Otočca, putem e-maila na gacko.pucko.otvoreno.uciliste@gmail.com  ili telefonom: 053 771 143; 099 774 9000 

Upoznajte i voditelja seminara; Nikola Kramar, folklorni pedagog

Rođen je u Slavonskom Brodu, gdje se od malih nogu priključuje tadašnjem RKUD-u Đuro Đaković, (današnji Folklorni ansambl Broda), gdje je radio kao voditelj pripremnog ansambla.Upisuje Srednju školu za klasični balet, Odjel narodnih plesova u Zagrebu, u  klasi Ane Kelin. Paralelno s dolaskom u Zagreb postaje član Zagrebačkog folklornog ansambla dr.Ivana Ivančana u kojem provodi jedanaest godina kao vokalni i plesni solist. Završava Odjel za narodne plesove obranom rada Komparacija slavonskih svadbenih običaja te stječe zanimanje pjevača i plesača narodnih pjesama i plesova Hrvatske. Završava studij fizioterapije u Zagrebu.

Godine 2010. vraća se u Slavoniju te radi kao plesni i vokalni voditelj izvornih i reproduktivnih skupina brodskog i novogradiškog kraja:KUD Eugen Kumičić iz Slavonskog Broda, Folklorni ansambl KUU Cernik, KUD Drežnik, KUD Tomislav iz Donjih Andrijevaca,  KUD Matija Antun Relković iz Davora i KUD Šokica iz Slobodnice.

Godine 2013. zapošljava se u Srednjoj školi za balet i ritmiku u Zagrebu i u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici kao nastavnik narodnih plesova i običaja.  Na Pedagoškoj akademiji u Osijeku polaže pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu. Prvi u Hrvatskoj stječe stručno zvanje folklornog pedagoga.

Predavač je na seminarima folklora i tradicijske baštine. Član je stručnih povjerenstava Hrvatskog sabora kulture. Bavi se koreografskim radom, te su se mnoga ostvarenja našla na programima kulturno umjetničkih društava i folklornih ansambala. Stručni suradnik je Hrvatske radio-televizije s kojima je snimio nekoliko zapaženih dokumentarnih filmova.

2016. upisuje studij kulturologije i bibliotekarstva na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku.

Područja zanimanja: folklorističko-etnološko-antropologijska, etnokoreologija, terenska istraživanja i obrada građe, folklorna pedagogija i metodika, likovni folklor,nematerijalna kulturna baština, plesna anatomija, te teorija folklora.