Dani europske kulturne baštine 2017.

U okviru ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana europske kulturne baštine, Hrvatski sabor kulture u suradnji s etnologinjom i kulturnom antropologinjom dr. sc. Mirelom Hrovatin organizirao je Interaktivno izlaganje na temu „Suvremenost i reinterpretacija tradicije – tko smije mijenjati baštinu" te prigodnu izložbu „Lokalne zajednice kao čuvari baštine“ autorice dr. sc. Mirele Hrovatin. Pozivu se odazvalo 30-ak aktivnih sudionika i  28. 9. 2017. okupilo u Velikoj dvorani HSK-a u Zvonimirovoj 17.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio predsjednik Upravnog odbora HSK-a Dejan Buvač, a dr. sc. Mirela Hrovatin je u kratkom uvodnom dijelu predstavila rad Ministarstva kulture RH na očuvanju nematerijalne kulturne baštine i primjeni općih ciljeva UNESCO-ove Konvencije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Kao izlagači pridružili su joj se Vesna Peršić Kovač, prof. viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Koprivničko-križevačke županije s temom Peteranskog veza, Jasna Horvat, prof. predsjednica Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca koja je govorila o zaštiti kajkavske ikavice kao zaštićenog govora i njegove prezentacije u obliku digitalnog riječnika, Josip Lebegner tajnik KUD-a Oštrc, Rude, Samobor koji je prezentirao fenomen Rudarske greblice i kako je utjecala na gospodarstvo toga kraja te Dejan Buvač predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije koji je s prisutnima podijelio iskustva u procesu zaštite Međimurske popevke spomenuvši se i njezinog zaštitnog znaka, nedavno preminule Elizabete Toplak, u narodu znane kao Teta Liza. 

Cilj svih prezentacija bio je pokazati konkretne uspješne projekte u očuvanju nematerijalne kulturne baštine u kojoj je neophodna uska suradnja lokalnih zajednica ili nositelja i Ministarstva kulture RH. Moderator događanja bio je član Stručnog savjeta za folklor pri HSK-u Ivica Ivanković, prof., a u 20 sati svečano je otvorena izložba „Lokalne zajednice kao čuvari baštine“.