Stručno-znanstveni skup "Folklorni amaterizam u Hrvatskoj"

 

U godini obilježavanja 70. obljetnice rada i 25. Susreta hrvatskih folklornih ansambala Hrvatski je sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizirao stručno-znanstveni skup na temu Folklorni amaterizam u RH – prošlost, sadašnjost i budućnost. Skup je održan 24.11.2012. u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture i okupio je 50 sudionika iz različitih dijelova Lijepe Naše. Raznolike teme i perspektive izlaganja, osobna iskustva i mišljenja te aktivna rasprava, doprinijeli su uspješnoj realizaciji.

 

 

Misao vodilja bile su smotre folklora kao izvedbeni okvir za očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Od uvodnog izlaganja docentice Petre Kelemen koja je govorila o odnosu Festivala i nematerijalne kulturne baštine do predstavljanja relevantnih dugogodišnjih smotri u Hrvatskoj poput Vinkovačkih jeseni, Na Neretvu misečina pala, Smotre međimurskog folklora u Donjoj Dubravi.

 

 

Amateri su snažan element homogenizacije na različitim razinama, ali njihov rad i razvoj često ovisi o međuodnosima s zajednicom, institucijama, drugim udrugama i ustanovama. Viša kustosica Muzeja grada Koprivnice Vesna Peršić Kovač predstavila je trenutnu situaciju na području Koprivničko-križevačke županije dok je dr.sc. Lidija Bajuk govorila o prednostima i nedostacima folklornog amaterizma u očuvanju starijih međimurskih plesova. Katarina Bušić, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu, osvrnula se na narodnu nošnju u folklornoj primjeni iz perspektive člana stručnog povjerenstva dok je Krunoslav Šokac pričao o ulozi i poziciji plesača-pjevača narodnih plesova u hrvatskom školskom sustavu.

 

 

Folklorni amateri se danas suočavaju s mnogim modernim i suvremeni izazovima pa je Nikolina Radmilo Pivčević, predsjednica KUD-a Mosor Gata govorila o potrebi sezonskih folklornih radnika i mogućoj profesionalizaciji folklornih amatera. Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar predstavila je situaciju u Zadarskoj županiji na vrlo kompleksnom primjeru manifestacije Etno dani Zadarske županije koja je višednevna i u čijem okviru se događaju i različite radionice, animacije, predstavljanja i izložbe. U organizaciji sudjeluje čitava zajednica, a i podrška Županije ne izostaje. Vladimir Štarkelj kao predsjednik Zajednice KUU Velike Gorice istaknuo je pozitivne i negativne učinke Pravilnika HSK-a na oblikovanje folklornog amaterizma Zagrebačke županije, a novi predsjednik CIOFF-a Hrvatska Enrih Merdić govorio je o značenju te organizacije za folklorni amaterizam Hrvatske.

 

 

Skup su završili Mario Kambić, voditelj, glazbenik i dirigent, pregledom stanja folklornog amaterizma šireg područja Jastrebarskog i članice KUD-a Lipa Slavetić prezentacijom ogrlice-pletene koladre koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH.

Skup je zaključen prigodnim kulturno-umjetničkim programom koji su izveli članovi KUD-a Lipa Slavetić kao najuspješnija folklorna skupina 25. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u kategoriji izvornog folklora.

Zbornik pristiglih radova možete pročitati i preuzeti na poveznici na dnu stranice.