8. seminar folklora u BiH

Udruga hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) od 2012. organizira Seminar folklora Hrvata Bosne i Hercegovine koji okuplja mnoštvo mladih iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i dijaspore. VIII. Seminar održat će se od 25. do 28. 07. 2019. u Potocima kod Mostara.

Podučavat će se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa, kao i tradicijska glazbala Hrvata. Voditelj seminara je prof. Miroslav Šilić. Područje Konjica, Rame, Kupresa i Završja, specifično je po tome što se ispreplitala kultura sjevera i juga, ali i zapada i istoka BiH.  

Polaznici seminara moći će odabrati jednu od tri ponuđene grupe - ples, glazbala (tradicijska ili tambure) i ganga. Seminar započinje 25. srpnja u jutarnjim satima, a završava 28. srpnja svečanim završnim koncertom polaznika u večernjim satima. 

Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: Izlaganja s terena (plesna i pjevačka predavanja), teorijsku nastavu o etnologiji, radionice i reviju narodnih nošnji obrađenog područja, etnomuzikologiju, osnove glazbenog obrazovanja, radionice tradicijskih glazbala, povijest gange i praktični rad.

Potencijalni sudionici vlastitim sredstvima sudjeluju u podmirenju troška puta kao i smještaja i prehrane (po potrebi) koju domaćin nudi po vrlo povoljnim cijenama.

HSK vas poziva da se prijavite za prvih 10 podmirit će trošak školarine. Svoj iskaz interesa pošaljite do 5.7.2019. na ples@hrsk.hr