Poziv na 48. Susret hrvatskih pjevačkih zborova

Novigrad - Cittanova, 24. i 25. listopada 2015. godine, okupit će najuspješnije zborove iz cijele Hrvatske koji svoj nastup prethodno moraju izboriti pobjedom na županijskim smotrama.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane zborove da se prijave za nastup i osiguraju svoje mjesto na nacionalnom 48. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova.

Niže objavljujemo Pravila i Prijavnicu za Susret! 

Ulomci iz Pravila:

PRAVO SUDJELOVANJA I IZBOR ZBOROVA

Članak 3.

1)      Pravo sudjelovanja na Susretu stječu, po preporuci selektora, najuspješniji zborovi sa županijskih smotri (u daljnjem tekstu smotre).

2)      Profesionalni pjevački zborovi (zborovi u kojem njegovi članovi ostvaruju osnovna prava iz radnog odnosa), zborovi glazbenih škola, umjetničkih akademija i dječji zborovi) nemaju pravo sudjelovanja.

3)      Svi zborovi koji žele sudjelovati na Susretu obvezatni su nastupiti na smotrama. Na smotrama, zborovi moraju izvesti cjelokupni program zasnovan na Pravilima Susreta. U županijama gdje se prijave najmanje dva zbora obvezni su održati zajedničku smotru. Na područjima u kojima nema dovoljno zborova da bi se održala smotra, poželjno je udruživanje više zborova iz raznih županija. Ukoliko i to nije moguće, pojedini zborovi mogu se kvalificirati na Susret i putem javnog samostalnog preslušavanja na kojemu moraju izvesti program zasnovan na Pravilima Susreta pred selektorom koji, ovisno o kvaliteti izvedenog programa daje preporuku za nastupom na Susretu (Članak 6).

4)      Smotre i samostalna preslušavanja trebaju biti održana najkasnije do 30. lipnja 2015. Organizatori smotri dužni su najkasnije mjesec dana prije njihova održavanja obavijestiti Hrvatski sabor kulture o mjestu i terminu održavanja (Članak 11.).

5)      Hrvatski sabor kulture utvrđuje krajnji izbor zborova sudionika Susreta.

6)      Sljedeći princip izvrsnosti, najuspješniji zbor 47. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova (Mješoviti zbor HPD-a „Lipa“, Osijek) ima izravan pristup na 48. Susret hrvatskih pjevačkih zborova bez prethodne selekcije. Navedeno otvara mogućnost da se iz Osječko-baranjske županije, uz spomenuti zbor, može kvalificirati još jedan pjevački zbor po preporuci selektora ukoliko kvaliteta njegovog izvedenog programa odgovara kriterijima kvalitete Susreta te je njegovo sudjelovanje sukladno financijskim mogućnostima organizatora.

7)      Broj pjevača u mješovitom, ženskom i muškom zboru ne može biti manji od 16, osim u iznimnim slučajevima (npr. bolest članova) o čemu će odlučiti Hrvatski sabor kulture uz preporuku Stručnog savjeta.

8)      Zborovi nečlanovi Hrvatskoga sabora kulture dužni su prije nastupa na smotrama te samostalnim preslušavanjima učlaniti se u HSK.

PRIJAVE ZA SMOTRE I SAMOSTALNA PRESLUŠAVANJA

Članak 4.

1)      Prijave zborova koji će sudjelovati na smotrama moraju biti dostavljene organizatorima smotri čija je dužnost proslijediti ih Hrvatskom saboru kulture (minimalno dva tjedna prije smotre, Vidi Članak 11.).

Iznimno, zborovi Grada Zagreba prijavljuju se za selekciju najkasnije umjesto do kraja veljače, prolongirano, do kraja OŽUJKA 2015. Hrvatskom saboru kulture slanjem prijavnice običnom, elektroničkom poštom na mail glazba@hrsk.hr ili faxom na: 01/4621738. Pristigle prijavnice iz Grada Zagreba bit će proslijeđene Zagrebačkom glazbenom podiju s ciljem organizacije selekcije u zadanom roku (najkasnije do 30. lipnja 2015.). Samostalna preslušavanja malih vokalnih sastava Grada Zagreba održat će se isključivo u slučaju prijave premalog broja Zborova za Smotru.

2)      Prijave zborova za samostalna preslušavanja (tamo gdje se ne održavaju smotre) dostavljaju se Hrvatskom saboru kulture.