Pozivnica na seminar pod vodstvom dr.sc. Joška Ćalete

Hrvatski sabor kulture i dr.sc. Joško Ćaleta pozivaju vas Seminar za voditelje i pjevače malih vokalnih sastava i klapa na temu “Hrvatska vokalna tradicijska kultura; tradicijska glazba u izvedbama malih vokalnih sastava” 16. i 17.4.2016. u Sisku.

Seminar će biti održan pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete u prostorijama Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku (Adresa: Trg Ljudevita Posavskog 2, 44000, Sisak) dana 16. i  17. travnja 2016.  

Seminar će biti ostvaren u organizaciji Hrvatskog sabora kulture (www.hrsk.hr), a u suradnji s Vokalno-instrumentalnim ansamblom „LIPA“ iz Siska kao demonstracijskim ansamblom. 


PROGRAM SEMINARA:

Hrvatska vokalna tradicijska kultura integralna je i važna sastavnica hrvatske tradicijske kulture koju karakterizira raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Velik broj zborova i malih vokalnih sastava u svom repertoaru izvode djela inspirirana hrvatskim folklorom koji zahtjeva i specifična znanja o karakteristikama takvog načina vokalne izvedbe, kvaliteti glazbenih obrada i odabiru adekvatnog repertoara te pravilnoj interpretaciji, koja voditelji i pjevači većinom nemaju. Cilj održavanja seminara proizašao je iz potrebe za stručnim usavršavanjem voditelja i pjevača te uvida u praksu folklornog pjevanja na županijskim smotrama i Susretima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. 

Program seminara koncipiranog kroz teoretski i praktični blok, tematski je prilagođen lokalitetu Sisačko-moslavačke županije te glazbenim ukusima koje su u dosadašnjim nastupima pokazali mali sastavi s ovog područja (klapsko pjevanje, folklorna baština Sisačko-moslavačke županije). Osim uvodnog predavanja o hrvatskoj vokalnoj tradicijskoj kulturi i njezinim specifičnostima, polaznicima će biti omogućeno oprobati se u različitim vokalnim sastavima i tehnikama pjevanja karakterističnim za moslavačko područje i klapsko pjevanje. Ideja aktivnog prisustvovanja i stvaranja određenog zvuka slušanjem reprezentativnih glazbenih primjera, interpretacija pojedinog stilskog obilježja određene vokalne zone kao i upoznavanje metodologije rada sa skupinom, osnovni su ciljevi seminara. Poseban dio seminara bio bi usmjeren na prezentaciju metodologije procesa učenja i interpretacije zadanih glazbenih obrada tradicijskih napjeva voditelja seminara s članicama vokalnog sastava VIA Lipe iz Siska. 

Seminar je namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima folklornih skupina, pedagoškim djelatnicima, glazbenim pedagozima i svim osobama koje živo zanima izvođačka glazbena praksa hrvatske vokalne tradicijske kulture. 

Pjevači(ce) i voditelji će na seminaru imati priliku zajednički pročitati, uvježbati i za koncertnu izvedbu postaviti 4-5 pjesama (obrada, kompozicija) različitih po stilskim odrednicama. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju. Seminar će za sve članove HSK-a biti besplatan.


O klapskom pjevanju…

Pedesetak godina organizirane glazbene aktivnosti klapskog pokreta rezultiralo je postojanjem velikog broja klapa i malih vokalnih sastava koji klapske pjesme imaju kao integralni dio svojeg repertoara. Masovnost pokreta, aktivnost klapa u Dalmaciji, ali i u novim sredinama, te djelovanje klapa  na različitim glazbenim područjima vraćaju nas na pitanje o prepoznatljivosti stila repertoara i izvedbe. Svaki od navedenih sastava traži svoju interpretativnu osobnost i originalnost kroz selekciju repertoara i načine izvedbe koji u pravilu odgovaraju stilskim karakteristikama definiranih vokalnih izričaja.

Prepoznatljive karakteristike stila određenog područja na svojim repertoarima imaju i klape drugih područja. Kod formiranja svojih standardnih izvedbenih repertoara klapa iz, recimo, splitskog područja nerijetko će uključiti i trogirsku pismu, što podrazumijeva i drukčiji pristup pripremi izvođenja određene skladbe. Isto tako, odlučit će se za neku od Magdićevih uspješnica (Sutra će te ponit, Sušna zikva na škoju), što će također podrazumijevati poštivanje određenih stilsko-izvedbenih postupaka pri uvježbavanju ovih skladbi za javni nastup. Razlog tomu jest i činjenica da velik broj današnjih pjevača ne započinje svoju klapsku pjevačku aktivnost kao predodređeni nositelj obiteljskog nasljeđa koja se prenosila usmenom tradicijom – slušanjem istaknutih pjevača u roditeljskom domu, bližem ili daljnjem susjedstvu. 

Današnji klapski pjevači svoje glazbeno iskustvo dopunjuju slušanjem klapa, selektirajući pritom, po svojem osobnom glazbenom ukusu, ono što je najugodnije njihovu senzibilitetu i najprimjerenije njihovim prirođenim mogućnostima. Ovakav način prenošenja znanja za posljedicu ima i redefiniranje određenih stilskih osobnosti. U težnji da što bolje unaprijede svoj pjevački stil, pjevači se i školuju (rad na vokalnoj tehnici), što dovodi do postepenog marginaliziranja i gubitka tradicionalnih načina pjevanja (aperto, grleno, falsetno), koji, po estetskim normama današnjih učenih pjevača i stručnjaka, nisu najprihvatljiviji. Upravo je to razlog da se karakteristike stila pjevanja i načina obrađivanja pojedinog prostora istaknu kao posebne cjeline unutar klapskog pokreta. Te manje i veće krugove u okviru velikog klapskog kruga nazivamo bazenima, da bi i na taj način upozorili na njihovu cjelovitost i zaokruženost koja poput mozaika tvori veliki klapski krug.   


SATNICA SEMINARA;

Subota, 16. 04. 2016.

Termini: 10 – 13 h  i 15 – 18 h

Uvodno predavanje: 

Hrvatska vokalna tradicijska kultura - O fenomenu klapskog pjevanja i njegovoj današnjoj sveopćoj popularnosti 

Upoznavanje s tradicijskim načinima pjevanja:

- glazbeni (vokalni) primjeri iz Sisačko-moslavačke glazbene tradicije

- metodologija individualnog pristupa, 

- metodologija formiranja pjevačkih skupina

- rad s vokalnim skupinama 

- postavljenje interpretacije u okvirima stilskih karakteristika stila pjevanja (klapsko pjevanje)

Nedjelja,  17. 04. 2016.

Termin: 10 – 13 h 

- nastavak rada s novim primjerima prema prethodno navedenim principima

- ponavljanje i utvrđivanje naučenog gradiva

- Podjela diploma sudionicima seminara i radionice


PRIJAVE

Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr i/ili faksom na broj 01/4621738, najkasnije do 14.4.2016. 

KOTIZACIJA: 

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN.

Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 15.4.2016. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn. 

 Podaci za uplatu kotizacije (Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke)

Uplatitelj: Navedite puni naziv vokalnog sastava čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara

Poziv na broj: Navedite OIB uplatitelja

Svrha doznake: Seminar za voditelje i pjevače malih vokalnih sastava 2016.-Sisak

Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).

Potvrdu o uplati potrebno je poslati faksom (01/4621738) ili mailom (glazba@hrsk.hr). 

Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se s istom sufinanciraju troškovi Seminara.

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici.