26. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, Novi Vinodolski

U subotu i nedjelju, 9. i 10. lipnja 2012. održava se 26. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, najveći nacionalni susret puhača s oko 700 sudionika, glazbenih amatera u Novom Vinodolskom.

 

 

 

 

Ovom mnogobrojnom Susretu je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci prethodilo deset županijskih Smotri na kojima je nastupilo oko 1800 glazbenika unutar 55 orkestara, a od kojih se 16 najuspješnijih plasiralo na nacionalni Susret. U selekciji najuspješnijih na Smotrama su kao selektori sudjelovali prof. Šime Vulelija, Vanja Lisjak, Robert Homen, Neven Radaković i Hari Zlodre.

Na ovom Susretu će tako nastupiti puhački orkestri iz Karlovca, Požege, Valpova, Belice, Dekanovca, Klisa, Kaštela, Dubravice, Zaprešića, Daruvara, Mrzlog Polja, Ciglenice Zagorske, Lepoglave, Varaždina, Križevaca i Ravne Gore, kao i jedan od najboljih puhačkih orkestara iz Slovenije, gostujući orkestar Općine Šentjernej. Dirigent slovenskog orkestra, Miro Saje, bit će članom stručnog povjerenstva Susreta, zajedno s dirigentom Harijem Zlodrom i Tomislavom Uhlikom, skladateljem i dirigentom, predstavnikom Hrvatskog društva skladatelja.

Očekuje nas bogat program skladbi inozemnih, te domaćih skladatelja kao što su Felker, Bajević, Uhlik, Vuzem, Požgaj, Dugan, Kabiljo, Poklepović, Gotovac i Komazin.

Na samo kraju Susreta, izvan konkurencije kao poklon Gradu bit će praizvedena i Novovinodolska koračnica Marka Poklepovića koju će izvesti Gradski puhački orkestar hrvatskih željeznica Varaždin, pod ravnanjem Darka Navoja.

Po odluci stručnog povjerenstva, tri najuspješnija puhačka orkestra, te njihovi dirigenti, dobit će prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture u obliku vrijednih instrumenata:

  1. Nagrada truba VINCENT BACH LT 18037 (Conn Selmer)
  2. Nagrada marching bas - YAMAHA MB-422EW, (Yamaha Music Europe)
  3. Nagrada klarinet - PRELUDE BY CONN SELMER CL710 (Conn Selmer).

Dodijelit će se i Nagrada HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Najuspješniji orkestar Susreta osvaja i nastup na 2. Razglednici Hrvatskog sabora kulture u HNK u Zagrebu, 28. listopada 2012.

Već tradicionalno, za vrijeme održavanja Susreta, kao poklon Gradu Novom Vinodolskom na Trgu Ivana Mažuranića nastupit će sudionici Susreta sa slobodnim programom. Tako će mještani Novog Vinodolskog u subotu navečer u 20 h imati priliku čuti Hrvatsko glazbeno društvo "Biranj", i Limenu glazbu Belica, te Puhački orkestar KUD-a "Sloga" Ravna Gora i KGU "Mosor" iz Klisa, u nedjelju, točno u podne.