Održana radionica "PISANJE I GOVORENJE POEZIJE"

Dvodnevna radionica "Pisanje i govorenje poezije" pod vodstvom istaknute hrvatske književnice Božice Jelušić održana je 1. i 2. srpnja 2017. u Hrvatskom saboru kulture u Zagrebu uz materijalnu potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Nadahnuti i inspirirani sudionici usavršili su svoje vještine u interpretaciji poezije, a radionica je završena interpretacijama pjesmama nastalih na radionici.

 

PLAN SEMINARA I TEME

1. DAN:  1. srpnja 2017. (subota)

Upoznavanjem jezika lirike, lirskih tema i motiva, tradicionalnih lirskih oblika te pjesničkih figura polaznici su usavršili vještine u realizaciji vlastitog poetskog stvaralaštva, analizi pjesama i sl.

TEME:

- UPOZNAVANJE VODITELJICE I POLAZNIKA

- UVOD: ŠTO JE TO LIRIKA?

- JEZIK LIRIKE I RODNE POSEBNOSTI

- TEME I MOTIVI 

- PJESNIČKE FIGURE

- RAD NA PRIMJERIMA

- KONZULTACIJE, RAZGOVOR SUDIONIKA S VODITELJICOM

2. DAN: 2. srpnja 2017. (nedjelja)

Tijekom drugoga dana sudionici su pod stručnim i pedagoškim vodstvom učili i vježbali kako pravilno kazivati poeziju i što sve može pomoći u postizanju kvalitetne interpretacije.

TEME:

- RAD NA ZADANOJ PJESMI (analiza)

- ŠTO JE VAŽNO I KAKO NAJBOLJE OSTVARITI: TEMPO / BOJU GLASA / INTENZITET / PAUZE U GOVORENJU

- VJEŽBE GOVORENJA POEZIJE – rad na interpretaciji zadanih ili vlastitih primjera

- KONZULTACIJE: PITANJA I ODGOVORI

- PISANJE VLASTITE PJESME PO ZADANIM ELEMENTIMA

Po završetku seminara svim sudionicima dodijeljene su potvrde o sudjelovanju.

O VODITELJICI

Božica Jelušić (Pitomača, 16. prosinca 1951.), hrvatska pjesnikinja.

Završila je studij hrvatskog i engleskog jezika. Bavila se pedagoškim radom, novinarstvom, kulturnom animacijom i galerijskom djelatnošću. Od mladosti piše poeziju i prozu. Objavila je četrdesetak knjiga, od kojih su djeci namijenjene zbirka pjesama „Zmaj od papira“ i poetsko-prozna knjiga „Po mjeri cvijeta“ te prozne knjige "Bakomat", "Priča o Jakovu Oblaku" i edukativna zbirka priča i pjesama o drveću "Pogled stablu". Izabrane pjesme za djecu nalaze se u knjizi "Ljestve od svile". Od ostalih naslova poznati su: "Riječ kao lijepo stablo" (pjesme), "Kopernikovo poglavlje" (poezija), "Belladonna", "Libela" (poezija), "Rukavica soneta" (soneti), "Zimzelen" (izabrane pjesme), "Stolisnik" (pjesme), "Flauta u inju" (izabrane pjesme), "Arielirika" (pjesme, "SLOVOSTAJ" (mozaički tekstovi)) te kajkavske zbirke: "Meštri, meštrije", "Noćna steza" i "Štorga". Esejistički tekstovi skupljeni su u knjigama : "Herz desetka", "Znak na zemlji" (likovne umjetnosti), "Od cintora do cybera" (o kajkavskoj književnosti). Objavila desetak likovnih monografija i monografskih kataloga o likovnim umjetnicima (Lacković, Horvat, Topljak, Tomerlin, Ivanišević, Švegović-Budaj i dr.) Kao nositeljica Fulbrightove stipendije boravila u SAD-u, na University of Washington,  Seattle. Objavila je roman prvijenac "OKRHAK KONTINENTA" u izdanju MH Đurđevac (sunakladnik "Baltazar" Koprivnica", 2014. ) te knjigu razgovora o književnosti i društvenom životu "Život kao knjiga". Kao suradnica listova i časopisa za mladež, objavila je više od osamsto tekstova, različita sadržaja. Prevodi s engleskog i njemačkog jezika, crta, recitira. Za biblioteku "Nobelovci" (ŠK Zagreb) prevela je poeziju W. B. Yeatsa. Zastupljena je u trideset i pet antologija na hrvatskom i stranim jezicima, te u školskoj lektiri i čitankama za sve razrede osmogodišnjeg školovanja u RH. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada. Dugogodišnja je suradnica Hrvatskog sabora kulture te članica Povjerenstva književnih natječaja HSK-a, a od 2014. godine članica je Stručnog savjeta za književnost HSK-a.