PROMOCIJA KNJIGE MRMOR VALOVA Nine Kovačić

Deveto izdanje u Književnoj biblioteci HSK-a je haiku zbirka MRMOR VALOVA / THE MURUMUR OF WAVES nagrađivane autorice, članice HSK-a Nine Kovačić. Svoje mjesto u ovoj su zbirci našli autoričini radovi napisani u kratkim formama japanske tradicijske književnosti (haiku, senryu, haiga). Jedva dočekana promocija zbirke održana je 15. lipnja 2021. u predivnom ambijentu Art Parka na Ribnjaku s početkom u 18 sati. U nastavku pogledajte kako je bilo na promociji te pročitajte odlične recenzije i osvrte na ovu vrijednu haiku zbirku.

Na primjeru zbirke MRMOR VALOVA autorice Nine Kovačić, bez mnogo priprema i predznanja, vidjet ćemo koliko vrijedi zavičajni vidokrug, koliko ambijentalne crtice, gdje se njen duh usamljuje, a gdje „utapa“ u vrveži, hvatajući spasonosni detalj, da podigne umorna krila mašte. (...) Psihološki raspon doista je velik: samoća, osluškivanje, oprez, napetost, pa opuštanje, blaženstvo, pretapanje u osmijeh, uron u melasu uspomena, podignuće u transcendentno, olakšanje i ataraksija. Nije slučajno da je autorica često nagrađivana za invenciju i nova pjesnička rješenja: uveliko je izašla iz klišeja, dajući svom autorskom glasu osebujan timbre, mekoću i smirujući obuhvat.

iz predgovora književnice Božice Jelušić

Na prijedlog i zamolbu Nine Kovačić, članice HSK-a, dobitnice Priznanja i Pohvale HSK-a za književna ostvarenja te brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada i priznanja, te nastavno na preporuku Stručnog savjeta za književnost HSK-a, Upravni odbor HSK-a usvojio je odluku o izdavanju njezine zbirke haikua „Mrmor valova“ u nakladi Hrvatskog sabora kulture. Zbirka sadrži radove napisane u kratkim formama japanske tradicijske književnosti (haiku, senryu, haiga). Svi radovi objavljeni u zbirci prevedeni su na engleski jezik, a neki i na druge inozemne jezike (njemački, španjolski, slovenski, rumunjski, japanski, bugarski i portugalski). Predgovor za knjigu napisala je književnica Božica Jelušić, urednik je književnik Mirko Kovačević, dok su naslovnica i ilustracije djelo akademskog slikara Branimira Dorotića. Zbirka je tiskana u 350 primjeraka na 167 stranica u tvrdom uvezu te je deveta knjiga u Književnoj biblioteci Hrvatskog sabora kulture. Financiranje svih troškova pripreme i tiska knjige podmireno je vlastitim sredstvima autorice. 

PROMOCIJA KNJIGE

S ponosom i veseljem knjigu smo predstavili 15. lipnja 2021. u Art Parku na zagrebačkom Ribnjaku s početkom u 18 sati.

Knjigu je predstavila književnica Božica Jelušić, a za haiku interpretacije bile su zadužene autorica Nina Kovačić te Iva i Maja Kovačić. Program je vodila Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a, a za prigodni glazbeni program zaslužne su mlade talentirane studentice 1. godine Muzičke akademije u Zagrebu: Ana Topić, Eva Nemčić i Matilda Milković. 

Ambijent zagrebačkog Art Parka na Ribnjaku doprinio je doživljaju izvrsnih haiku interpretacija. Autorici Nini Kovačić čestitali su brojni uzvanici, kao i književnica Božica Jelušić koja je govorila o dosezima i stvaralaštvu Nine Kovačić te Martina Brumen ispred nakladnika - Hrvatskog sabora kulture. Sjetili smo se i nedavno preminulog Mirka Kovačevića, urednika zbirke, koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag te dao vjetar u leđa brojnim književnicima među kojima je zasigurno i Nina Kovačić čiji je talent prepoznao već u njezinim haiku početcima.

U nastavku pročitajte neke od osvrta na "Mrmor valova".

Promocija Mrmora valova u Art Parku

Iz zbirke:

večer na molu
kroz ribarske priče
mrmore valovi

twilight on the quay
waves are murmuring through
fisherman's tales

Zašto treba pročitati novu haiku zbirku Nine Kovačić "Mrmor valova" / "The Murmur of Waves". 
Za početak, zbirku sačinjava kolekcija redom nagrađenih ili objavljenih radova. To, naravno, znači da je prošao kroz selekciju svjetskih i domaćih znalaca koji su prepoznali Nininu profinjenost, usredotočenost i posvećenost prema pisanju i proučavanju haiku poezije. U to je sve utkan taj neki neizreciv, univerzalni trenutak, koji Nina vješto i uspješno oslikava i potom filtrira u majstorski haiku (ili senrju) da bi čitatelju prenijela ono što je čitatelj već znao, ali nije umio iskazati. 

Sanela Pliško

Vanesa Begić - GLAS ISTRE, 20. travnja 2021.

O PJESNIKINJI

Nina Kovačić (rođ. Ružička) rodila se u Puli 1962. godine. U Zagrebu je završila osnovnu i srednju školu te diplomirlala fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Živi i radi u Zagrebu. Članica je Hrvatskog sabora kulture, United haiku and Tanka Society i uredništva časopisa IRIS. Višestruka je veteranska prvakinja Republike Hrvatske i Balkana u badmintonu. Radove u kratkim formama japanske tradiscijske poezije i proze (haiku, senrjum tanka, hajga, haibun) kontinuirano objavljuje u tiskanim i internetskim časopisima i zbornicima te su joj nagrađivani i pohvaljivani na brojnim domaćim i inozemnim natječajima. Zastupljena je u Antologiji hrvatskoga haiku-pjesništva "Nepokošeno nebo 2", međunarodnoj antologiji kratkih radova žena umjetnica "Wild Voices I" i "Wild Voices II", antologiji haikua "Peonies", antologiji haikua, senrjua i tanka "The Signature Haiku Antology" i antologiji suvremenih haikua, tanki i rengaya “Last Train Home”. Prema rangiranju koje je osmislio Krzystof Kokot, počasni član Poljskog haiku-udrženja, 2015., 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020. godine uvrštena je u „100 najkreativnijih europskih autora haikua“. 
Njezina lirika pisana slobodnim i rimovanim stihom selekcionirana je za recitale i zbornike: Susret hrvatskih zavičajnih književnika (Zagreb), Susret riječi (Bedekovčina), Senje i meteori (Varaždin), Recital ljubavne poezije "Željka Boc" (Marija Bistrica), Garavi sokak (Inđija, Srbija), Sijelu pučkih pisaca (Županja), Nourish Poetry (San Ramon, California, USA).
U izdanju Hrvatskog sabora kulture objavila je 2016. godine knjigu haikua "Proljetni čaj" (A Spring Tea).

Autorica Nina Kovačić