PROMOCIJA ZBIRKE JELENE STANOJČIĆ

U mjesecu ljubavi koji je iza nas još jedna zbirka poezije pod nakladništvom HSK-a ugledala je svjetlo dana: "Ples ljubavi" autorice Jelene Stanojčić. "Ples ljubavi" predstavili smo 2. ožujka 2018. u punoj velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu. Odabrane stihove interpretirala je glumica Ana Merlin koja je dramskim interpretacijama autoričinih stihova oduševila uzvanike, a zvucima violine počastila nas je mlada violinistica Kana Halić Kordić.

Stihozbirka "Ples ljubavi" obuhvaća 82 pjesme razvrstane u tri tematska ciklusa. Prvi ciklus naslova "Ljubav u tragovima" obuhvaća pjesme ljubavne tematike. Drugi ciklus "Sve je dobro, samo ti mi fališ" posvećen je autoričinoj majci, dok treći ciklus "Između dva bljeska" čine pjesme socijalnog, pejzažnog i duhovno-refleksivnog karaktera. Sve pjesme napisane su hrvatskim standardnim jezikom, a urednica zbirke je Božica Jelušić koja je o autorici i zbirci napisala: 

Lirske minijature, kojih ima u zamjetnom broju, pokazuju kako Jeleni Stanojčić ne treba nekih velikih ni spektakularnih povoda da bi napisala pjesmu. Jelena piše bez predrasuda, otvoreno, spontano, ne želeći nas fascinirati, ne robujući formi (slobodni stih, vezani stih, minijatura, haiku), te osobito ne imitirajući nikakve literarne uzore koji bi je pretvorili u sljedbenicu ili vlastitu kopiju.

Stihovi Jelene Stanojčić u dojmljivim interpretacijama akademske glumice Ane Merlin Horvatica dirnuli su, rasplakali, ali i nasmijali brojnu publiku u dvorani.

U ime Hrvatskog sabora kulturi autorici je uz cvijeće čestitao tajnik HSK-a Dražen Jelavić, a program promocije vodila je Martina Brumen.

Zbirka je tiskana u 250 primjeraka na 120 stranica u mekom uvezu te je peta knjiga u Književnoj biblioteci HSK-a. Rukopis je pregledao Stručni savjet za književnost HSK-a (u sastavu: Božica Jelušić, književnica, dr. sc. Sanja Nikčević, teatrologinja i kazališna kritičarka i Mirko Kovačević, književnik) te uputio preporuku Upravnom odboru HSK-a koji je na svojoj 7. sjednici održanoj 19. prosinca 2017. prihvatio da Hrvatski sabor kulture bude izdavačem zbirke poezije Jelene Stanojčić „Ples ljubavi“ uz financiranje svih troškova pripreme i tiska knjige vlastitim sredstvima autorice.

O AUTORICI

Jelena Stanojčić rođena je 1961. godine u malom mjestu Gradina, smještenom između Prijedora i Banjaluke, u sjeverozapadnom dijelu BiH. U Zagreb dolazi kao 19-godišnjakinja radi školovanja i posla gdje ostaje do danas neraskidivo vezana kroz sve segmente života. Ljubav prema poeziji otkrila je vrlo rano, a za trajno opredjeljenje ove vrste pisanja i osobnog izražavanja „kriv“ je omiljeni joj ruski pjesnik Sergej Jesenjin. Pjesme su joj objavljivane još u srednjoj školi u tadašnjim jugoslavenskim časopisima koji su promicali poetsku riječ i to je bio njen aktivan period pisanja. Kasnije, kroz život, pisala je povremeno, u posebnim trenutcima inspiracije. Aktivno je ponovo počela pisati poeziju u zreloj dobi, prije četiri godine, kad je tvrtka u kojoj je radila dugi niz godina otišla u stečaj, a ona ostala bez dugogodišnje navike odlaska na posao. Poezija je postala „spas“ i jedan vid emotivnog pražnjenja, a istovremeno i ona iznimna radost, zanos, sreća... Svoje pjesme počela je povremeno objavljivati na svom facebook profilu gdje primjećuje da je povratni „feedback“ vrlo pozitivan i to joj daje „vjetar u leđa“ i ohrabruje da ih objavljuje, jer pisanje je potreba, nešto što je veseli i stvara joj onaj poseban osjećaj sreće koji mogu razumjeti samo oni koji i sami pišu. Često posjećuje tribine koje promiču pisanu riječ i poeziju, a član je Hrvatskog sabora kulture i tribine za kulturu, umjetnost i znanost „Collegium Hergešić“. Unazad godinu-dvije, svoje poetske uratke šalje na odabrane natječaje, a na njeno oduševljenje i radost, one među stotinama, bivaju prepoznate kao dobre i nalaze svoje mjesto u 10-ak zbornika. A kad su se pjesme „nanizale“ i naveliko premašile broj 100, počela je razmišljati o objavi svoje prve zbirke poezije.

Jelena Stanojčić i glumica Ana Merlin Horvatica