U HSK-u predstavljena knjiga Gordane Burica

Druga zbirka kratkih priča "Otok lastavica" autorice Gordane Burica, vrijedne članice HSK-a, predstavljena je 15. prosinca 2017. u velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture. Čestitamo gđi Gordani na drugoj izdanoj knjizi i želimo puno književnoga nadahnuća.

Autorica je dugogodišnja članica HSK-a i dobitnica Plakete "Ivo Kozorčanin" za priču "Domina" na književnom natječaju 2015. godine. Neke njene priče nagrađene su Pohvalnicom, a neke Priznanjem HSK-a, a sukladno odlukama stručnih Prosudbenih povjerenstava. Prvu zbirku kratkih priča "Ribarsko dite" objavila je u Splitu 2013. godine.

Gordana dolazi s otoka Šolte. Piše na šoltanskoj čakavštini i književnom standardu. Ovo prvo dragocjen je doprinos očuvanju otočke baštine i kamenčić u proglašenju šoltanske čakavštine nematerijalnim kulturnim dobrom RH ove godine.

OTOK LASTAVICA objavila je Naklada Bošković iz Splita uz financijsku potporu općine Šolta.

Knjiga je "posvećena jednom dječaku koji je beskrajno volio šoltansku uvalu Vela luka (Zaglav)" te donosi 32 kratke priče u kojima Gordana otkriva raznolikost osjećaja, misli i raspoloženja te sjećanja na vremena kojih više nema. S nekima ostavljajući kroniku prošlog vremena i običaja. Kratkim dijalozima i neočekivanim završetcima autorica postiže živost radnje, napetost i dojmljivost.

Ovu vrijednu zbirku priča predstavili su urednica - profesorica Mirjana Stanić i sama autorica, a nekoliko kratkih priča pročitali su Gordanini kolege s književnih natječaja. Sve uzvanike oduševila je gošća iznenađenja - Gordanina unuka Tonka Majnarić koja je dječjim zanosom pročitala jednu od bakinih priča.

Uz književni, uzvanici su uživali i u glazbenom programu. Mislav Pečnik, učenik Glazbene škole Pavla Markovca, izveo je na gitari nekoliko skladbi svjetski poznatih skladatelja.