PREDSTAVLJANJE ZBIRKE NATALIJE BAJER: "U RASKORAKU"

U utorak, 13. veljače 2018. u HSK-u smo uživali u stihovima naše članice Natalije Bajer. Hrvatski sabor kulture imao je čast biti nakladnikom njezine prve izdane stihozbirke "U raskoraku" koju su u programu promocije predstavile urednica, istaknuta hrv. književnica Božica Jelušić i sama autorica, a odabrane stihove interpretirala je glumica GDK Gavella Ana Kvrgić. Poetsku svečanost začinio je gitarist Tomislav Ferderber. Više pročitajte u nastavku.

Hrvatski sabor kulture imao je čast biti nakladnikom zbirke poezije "U raskoraku" Natalije Bajer o kojoj je urednica, istaknuta hrvatska književnica Božica Jelušić napisala: (...) Nad zbirkom NATALIJE BAJER ponovo hvatamo prigodu za takvu intimnu rekapitulaciju, zbrajajući dane mladosti i zrele dobi, ulazeći u tragove lektire i ranih književnih oduševljenja, te prateći senzibilnu ženu koja ulazi u svijet majčinstva, obitelji, društvenih zadataka i uloga, ne sasvim blizu dojučerašnjim sanjarenjima. Ona je također, veoma podražljiva i povodljiva spram prirode, gdje osjeća blagotvorne vibracije, empatijsku bliskost s florom i ono duhovno utočište, kakvo su drevne kulture nalazile u panteizmu- gdje se u svakom dijelu prirode očituje božansko. Dakako, kad je aura vibrantna, otvorena, spremna da se u oduševljenju širi i povećava, ona k sebi privlači mnoge blistave detalje, holograme različitih cjelina, pa stoga ne postoji „kriza inspiracije“. Sve je pretočivo i pretopljivo u specifični lirski kod, dok forma nailazi spontano, sama po sebi: jednom kao klasično organizirana, rimovana strofa, drugi put kao slobodan stih, treći put kao sonet, uredno organiziran i po pravilima složen u klasičan (talijanski) oblik. Kod čitatelja ove informacije stvaraju stanoviti respekt: premda je riječ o prvoj knjizi autorice, razvidno je da poetski način mišljenja i doživljavanja ne traje „od jučer“. Iza ruke koja ispisuje stihove, stoji biće sklono sanjarenju i kontemplaciji (...)

50 pjesama u 3 temetska ciklusa: Kraljevstvo ljubavi / Putovanje / Tražitelji spokoja

Zbirka pjesama "U raskoraku" Natalije Bajer sastavljena je od 50 pjesama napisanih hrvatskim standardnim jezikom, raspoređenih u tri tematske cjeline: Kraljevstvo ljubavi (pjesme o obitelji i ljubavi), Putovanje (pejsažne pjesme) i Tražitelji spokoja (tematski različite pjesme - o otuđenju, prolaznosti i duhovno refleksivne pjesme).

Svečanost poezije na promociji zbirke 13. veljače 2018. u HSK-u

Stihovi Natalije Bajer u interpretaciji glumice Ane Kvrgić uz glazbene note na gitari u izvedbi Tomislava Ferderbera, učenika Glazbene škole Pavla Markovca, nadahnuli su i obogatili prisutne uzvanike i goste. 

O knjizi i autoričinom stvaralaštvu govorila je urednica i autorica predgovora Božica Jeušić, a sve uzvanike i goste srdačno je i s uzbuđenjem pozdravila Natalija Bajer kojoj je ovo prva izdana knjiga.

Nataliji Bajer želimo da "U rakoraku" bude prva u nizu objavljenih knjiga te da djela koja stvara budu dio neke nove zbirke, nekih novih korica...

O autorici

Natalija Bajer (rođ. Komar) rođena je u Sisku 31. prosinca 1968. godine. Diplomirala je 1993. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te nekoliko godina radila u struci kao diplomirani inženjer agronomije. U veljači 2000. godine, položivši propisane kolegije pedagoško-psihološke izobrazbe na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, stekla je zvanje profesora strukovnih predmeta i već dugi niz godina radi kao učiteljica matematike u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju. Živi s obitelji, suprugom Josipom i kćerima Anom i Katarinom u Lukaču, u neposrednoj blizini grada Virovitice. Piše poeziju i prozu na standardnom i kajkavskom hrvatskom jeziku. Radovi su joj tijekom 2017. godine uvršteni u zbornike s recitala koji su održani u Mariji Bistrici, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Bedekovčini, Ludbregu i Varaždinu. Njena pjesma „Igra”, pisana na turopoljskom kajkavskom, bila je drugoplasirana prema glasovima publike na Recitalu suvremenoga kajkavskoga pjesništva Dragutin Domjanić (Sv. Ivan Zelina). Članica je Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu i dobitnica njihove pohvalnice za poetska ostvarenja te priznanja za prozu pisanu na turopoljskom kajkavskom. Učlanjena je i u Udrugu FRiKK, koja okuplja umjetnike iz područja filma, radiofonije, kazališta i književnosti.
Zbirka „U raskoraku” njezina je prva samostalna knjiga poezije.


 

Na prijedlog i zamolbu Natalije Bajer, članice HSK-a i dobitnice Priznanja i Pohvale HSK-a za književna ostvarenja na 36. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika, te preporuku Stručnog savjeta za književnost HSK-a (u sastavu: Božica Jelušić, književnica, dr. sc. Sanja Nikčević, teatrologinja i kazališna kritičarka i Mirko Kovačević, književnik), Upravni odbor HSK-a prihvatio je na svojoj 7. sjednici održanoj 19. prosinca 2017. da Hrvatski sabor kulture bude izdavačem zbirke poezije Natalije Bajer: "U raskoraku" uz financiranje svih troškova pripreme i tiska knjige vlastitim sredstvima autorice. Stručni savjet za književnost, nakon pregleda predloženog rukopisa i popratnih materijala, dao je preporuku za njeno tiskanje pod nakladništvom HSK-a budući da, prema recenziji urednice Božice Jelušić, zbirka na tematskoj, stilskoj i jezičnoj razini zadovoljava sve kriterije. Riječ je o zreloj autorici s dugom spisateljskom praksom, koja se ističe originalnošću.