ODRŽANA HSK RADIONICA CRTANJA

Seminar–radionica za likovne stvaratelje Crtež kao osnova stvaranja likovnoga djela održan je 24. ožujka 2018. u velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu. Polaznici su marljivo radili i usavršavali svoja crtačka umijeća pod vodstvom akademskog slikara i ilustratora Mladena Bolfeka. 

Foto/video radionice pogledajte OVDJE

Tijekom radne i kreativne subote, u kraćem teorijskom dijelu polaznicima je pružen uvod u pojam crteža i njegovo značenje, crtačke tehnike, elemente i vrste crteža, dok je najveći dio posvećen praktičnom radu kroz proces crtanja. Pod stručnim vodstvom polaznici su crtanjem mrtve prirode i gipsane glave metodom uživo u tehnici olovke i crtaćeg ugljena pobliže upoznali proces crtanja: kadriranje, kompozicija, određivanje omjera i proporcija, postizanje volumena i perspektive...

PLAN SEMINARA I TEME

Način rada: kolektivni + individualni rad na svakom radu sa svakim polaznikom
Tema: crtanje po promatranju uživo 
Motivi: mrtva priroda i gipsana glava

OPIS RADA:
• O CRTEŽU - uvod u pojam crteža i njegovo značenje                                      
• CRTAČKE TEHNIKE, ELEMENTI I VRSTE CRTEŽA
• PROCES CRTANJA - PRAKTIČNI RAD U OLOVCI I CRTAČEM UGLJENU: 
• KADRIRANJE
• KOMPOZICIJA
• ODREĐIVANJE OMJERA I PROPORCIJA
• POSTIZANJE VOLUMENA I PERSPEKTIVE
• INDIVIDUALNI PRISTUP SVAKOM POLAZNIKU U CRTAČEM PROCESU

 

Individualni pristup i rad voditelja sa svakim polaznikom na konkretnim primjerima u procesu nastanka crteža polaznicima je omogućio dodatno usavršavanje crtačkih umijeća te stručne upute i odgovore na pitanja i primjere s kojima se susreću u izradi svojih djela. 

O VODITELJU

Mladen Bolfek, akademski slikar i ilustrator. Rođen je 1972. u Karlovcu, gdje živi i radi. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (odsjek slikarstva), u klasi profesora Vasilija Jordana, a diplomirao je 2000. godine pod mentorstvom profesora Zlatka Kauzlarića – Atača. Do sada je izlagao na 12 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji. Osim slikarstvom, bavi se ilustracijom i grafičkim dizajnom. Danas je suvlasnik BOLFEKi art & graphic design studija u kojem vodi tečajeve crtanja i slikanja za sve uzraste. 


Po završetku seminara-radionice  svim polaznicima dodijeljene su POTVRDE O SUDJELOVANJU NA SEMINARU.