Zibenšrit ili Šetepaši

Ciklus online seminara Hrvatski sabor kulture u jesenskom dijelu sezone nastavlja s temom iz područja folklora, točnije plesom Siebenschrittom. Online seminar koji će biti održan 1. i 2. 10. 2021. namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima, plesačima, voditeljima glazbenih sastava i sviračima. U nastavku pročitajte plan i način realizacije online seminara te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane do 29. 9. 2021. Seminar će biti realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

PROGRAM ONLINE SEMINARA „ZIBENŠRIT ILI ŠETEPAŠI“

 • Realizacija online seminara je podijeljena je u 3 dijela online seminar se odvija tijekom 2 dana u 3 termina. Online seminar započinje u petak, 1. 10. 2021. u 18.00 sati, nastavak slijedi drugog dana u 10.00 sati, a treći dio započinje istog dana (subota) u 16.00 sati.
 • Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi eminentni hrvatski folklorist i poznavatelj plesne baštine Vidoslav Bagur, voditelj online seminara i moderatorica Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.
 • Sudionici online seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a on obuhvaća predavanje voditelja, video snimke i prezentaciju, plesnu demonstraciju te konzultacije – pitanja i odgovori.
 • Po uspješno završenom online seminaru svi sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

OPIS ONLINE SEMINARA I RASPORED

Europsku plesnu baštinu u Hrvatskoj, uz drugo, predstavljaju i brojne inačice plesa Siebenschritt.

Iz zapadne i srednje Europe prenesen je u naše krajeve iz germanskog jezičnog područja pod nazivom Siebenschritt, a s juga iz romanskog pod nazivom Sette passi, da bi se udomaćio u kroatiziranim varijantama zibenšrit i šetepaši, te i u velikom broju inačica. Glavni plesni motiv (u prvom dijelu sedam koraka, a u drugom plesanje u mjestu s ili bez okreta) ima bezbroj varijacija. Pleše se uglavnom u parovima, a kod nas i u kolu. Postoje i brojni primjeri plesanja uz pjevanje. Tehnički nije zahtjevan, pa ga vole i odrasli i djeca. Unutar raspoloživog vremena obradit će se neke inozemne i domaće varijante uz video i audio projekcije ili praktično pokazivanje.

 1. DAN: 18:00 - 20:00

Ø Uvod i predstavljanje ('10)

 1. Iz povijesti plesa: Siebenschritt, Sedmokorak - sedam plesnih koraka ('40)
 2. Pauza ('10)
 3. Primjeri iz Europe i svijeta ('40) Njemačka i susjedne zemlje, Italija, Slovenija, Austrija, Mađarska - analiza
 4. Pauza ('10)
 5. Q&A – pitanja i odgovori ('10)

 

 1. DAN prvi dio: 10:00 - 12:00

Ø Praktična demonstracija europskih inačica plesa Siebenschritt uz glazbene primjere ('50)

 1. Pauza ('10)
 2. Q&A – pitanja i odgovori ('20)
 3. Iz povijesti plesa, nastavak ('40)

 

 1. DAN drugi dio 16:00 – 18:00

Ø Primjeri iz Hrvatske, Jelenje, Kršan, Kupljenovo, Osijek, Veliko Trgovišće, Župa Dubrovačka, Hvar, Metković i drugi ('50) - analiza

 1. Pauza ('10)
 2. Praktična demonstracija hrvatskih inačica plesa Siebenschritt uz glazbene primjere ('50)
 3. Q&A – pitanja i odgovori ('10)

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM meeting). Na online seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani voditelji, koreografi, plesači, voditelji glazbenih sastava i svirači.

Za prijavu je potrebno najkasnije do 29. 9. 2021. ispuniti prijavni obrazac - „meeting  registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3nBcIaL

 Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru.

Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.

Kako bi nam svima bilo što ugodnije, molimo da se držite slijedećih uputa:

Početak online seminara je u 18:00 sati što znači da bi svi trebali biti najkasnije u 17:50 spojeni na Zoom link. Na ulasku ćete se nalaziti u „waiting room“ i domaćin će vas prihvatiti. U seminar ulazite bez zvuka i videa. Za vrijeme seminara svi osim voditelja će biti na opciji MUTE kako nam sporedni zvukovi ne bi smetali, a za bilo kakva pitanja molimo koristite opciju CHAT. Sve detaljne upute registrirani sudionici dobit će na mail naveden u prijavi nekoliko dana prije početka seminara.

 

KOTIZACIJA

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.

Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 29. rujna 2021. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika online seminara (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online folklorni seminar 3 2021.

 

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:

 1. ispuniti prijavni obrazac na: (https://bit.ly/3nBcIaL)
 • ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
 • navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
 • u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
 1. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
 • prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
 • potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
 • po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru
 1. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
 • e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

 

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online seminara.

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Valentinu Dačnik, prof., stručnu suradnicu za plesnu kulturu, putem adrese elektroničke pošte ples@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 877.

 

O VODITELJU

Prof. Vidoslav Bagur, plesni pedagog i koreograf,  stručni je suradnik i voditelj značajnijih hrvatskih festivala folklora (Međunarodna smotra folklora Zagreb i Smotra folklora Dalmacije Metković).  Predavač je na Školi hrvatskog folklora ali isto tako svoje znanje širi i izvan granica Hrvatske predavajući na mnogim europskim plesnim školama, seminarima i radionicama. Njegova višegodišnja terenska istraživanja potaknula su nastanak mnogih izvornih folklornih skupina, festivala (Smotra folklora u Polači, Marijanski koncerti u Metkoviću, Susreti lijeričara i zdravičara u Pridvorju) kao i obnovu zaboravljenih običaja (Kumpanija, Pupnat; Bijeli maškari, Putnikovići).

Posebno je istraživao područja: Konavli, Župa Dubrovačka, Dubrovačko primorje, dolina Neretve, poluotok Pelješac, svi hrvatski nastanjeni otoci, Zabiokovlje, Imotska, Sinjska i Drniška krajina, područje Poljica, Svilaje, Promine i Dinare, Šibensko i Zadarsko priobalje, Ravni kotari i Bukovica, Zapadna i Južna Hercegovina. Svoja terenska istraživanja provodi i među Hrvatima koji žive izvan granica Hrvatske (Italija, Austrija, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Kosovo). Glazbeni je urednik i producent više nosača zvuka te autor video zapisa knjige „Vila bana zvala preko Vrana“ - Tradicijska odjeća, pjesme i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću.