Novi webinar pod vodstvom Marka Skorina

ONLINE RADIONICA 

„Manualna tehnika dirigenta kao pomoć vokalnim potrebama zbora“

Voditelj: Marko Skorin

27. i 28. ožujka 2021.

Ovogodišnju sezonu glazbenih seminara započeli smo temom „Manualne tehnike dirigenta kao pomoć vokalnim potrebama zbora“. Seminar pod vodstvom Marka Skorina održan je 27. i 28. ožujka 2021. putem ZOOM aplikacije, a u njemu je sudjelovalo ukupno 28 polaznika, od kojih 9 aktivno, a 19 pasivno.

Riječ je o programu osmišljenom prema Javnom pozivu Hrvatskog sabora kulture za predlaganje online autorskih i originalnih umjetničko-edukativnih seminara i/ili radionica namijenjenih voditeljima amaterskih kulturno-umjetničkih udruga u cilju poboljšanja njihovog rada u uvjetima socijalne distance, kao i ovladavanja digitalnom tehnologijom u svrhu dodatnog rada s pjevačima i zborovima. 

Marko Skorin, nagrađivani je dirigent mlađe generacije sa švicarskom adresom koji je svoja prva dirigentska znanja sticao još za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dirigirajući zborovima u Karlovcu i Zagrebu. Svoje obrazovanje i karijeru nastavio je izvan granica Hrvatske, u Austriji, Egiptu i Švicarskoj, gdje danas živi i radi. Na poziv Hrvatskog sabora kulture, nakon uspješnog seminara u srpnju 2020. osmislio je novi program interaktivne online edukacije na temu „Manualna tehnika dirigenta kao pomoć vokalnim potrebama zbora“, koji je otvoren za sve zainteresirane. 

PROGRAM ONLINE RADIONICE 

Za vrijeme koncerta pokreti ruku i postava tijela dirigenta jedini su način komunikacije sa zborom ili orkestrom. Pokreti vođeni ispravnim idejama mogu uvelike pomoći zboru u savladavanju različitih elemenata: tempa, dinamike, artikulacije, interpretacije, izgovora, intonacije. Uz tehnički ispravne kretnje važno je da svaki naš pokret bude vođen u skladu s vokalnim zahtjevima pjevača. U vokalnoj pedagogiji upravno su pokreti ruke jako bitan element koji se koristi za utjecanje na postavu vokalnog aparata. Naglasak seminara biti će upravo na povezivanju dirigentskih kretnji i vokalne tehnike pjevača. Tokom seminara također ćemo kroz praktični rad obraditi tehničke elemente dirigiranja: dirigentske slike za različite mjere, početak, završetak i stanke tokom skladbe, te ćemo se pozabaviti pojedinačnim dijelovima našeg dirigentskog aparata: tijelo, šaka, prsti, ruke, glava, noge. Cilj svakog dobrog dirigenta je razvijanje svijesti na koji način pokreti ruke djeluju na vokalnu tehniku i njihovo usklađivanje s tehničkim zahtjevima skladbi.

•    Seminar je održan 27. i 28. ožujka 2021. u terminima od 10-12.30 h i 16 -18.30 h (ukupno 4 termina).
•    Uključio je teorijski i praktični dio kroz koje je sudionike vodio voditelj Marko Skorin i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.
•    Sudionici su program pratili uživo putem ZOOM aplikacije

RASPORED:

Subota, 27. 03. 2021.
1. dio: 10 h - 12.30 h 
- upoznavanje ispravnog načina razmišljanja tokom dirigiranja 
- povezivanje kretnji u skladu s vokalnom tehnikom 
- praktičan rad s polaznicima na postavi tijela i pokretima ruku 
- pitanja i odgovori 
2. dio: 16,00 h - 18.30 h
- dirigentske slike i pokreti ruku u različitim mjerama 
- pododjela u različitim mjerama 
- početak i završetak kompozicije, kao i stanke unutar kompozicije (korona) 
- praktičan rad s polaznicima na tehničkim elementima dirigiranja 
- praktičan rad na zadanim primjerima iz literature
- pitanja i odgovori 

Nedjelja, 28. 03. 2021.
1. dio: 10 h - 12.30 h
-    razlike između zborskog i orkestralnog dirigenta 
-    razlike dirigiranja na probi i na koncertu 
-    kako s manualnom tehnikom poboljšati intonaciju ili artikulaciju zbora 
-    mimika lica i izgovor tekst tokom dirigiranja, da ili ne? 
-    praktičan rad na zadanim primjerima iz literature 
-    pitanja i odgovori 
2. dio: 16,00 h - 18.30 h
- pojedinačan rad s polaznicima 
- rad na skladbama koje su polaznici donijeli 
- rješavanje individulanih problema polaznika 
- primjenjivanje metoda i ideja naučenih tokom seminara 
- pitanja i odgovori

Literatura koja see obrađivala:
F. Dugan: Zahvalnica
I. Zajc: 8. madrigala, Br. 3, Plavo kad nebo tone
H. Schütz: Die mit Tränen säen, Op. 11, Br. 10
W.A.Mozart: Ave verum corpus
Bahamian spiritual, arr. N. Luboff: All my trials Lord
C. Orff: Carmina Burana, Br. 7, Floret Silva

NAPOMENE:
•    Seminar je bio namijenjen svim zborovođama kao i zainteresiranim pjevačima, bez obzira na količinu prethodnog iskustva. 
•    Video snimke s održanog seminara možete pregledati u uredu članica HSK-a (Zvonimirova 17, Zagreb).

 

BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:

Marko Skorin započinje svoj muzički put kao klavirist, nakon čega završava studij Glazbene Pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te studij zborskog i orkestralnog dirigiranja na Kunst Universität u Grazu. Profesionalno iskustvo stekao je u Karlovcu, Zagrebu, Grazu, na Heliopolis sveučilištu u Kairu, Beču, kao i na Muzičkoj akademiji u Bernu kao dirigent, korepetitor i profesor. Vodio je više od 20 zborova i vokalnih sastava - od amaterskih do profesionalnih razina, uključujući zbor Instituta za operu na "Kunst Universität Graz", Nacionalni omladinski zbor Austrije (asistent, 2015.), kao i međunarodni vokalni ansambl „Revoice“. Tijekom petogodišnjeg djelovanja kao pjevač zbora opere u Grazu produbljuje znanje operne literature i rada s opernim zborom. Od 2016. do 2018. vodio je zbor Srednje škole Bečkih dječaka te djeluje kao profesor solfeggia, harmonije i dirigiranja. Svoje vještine kao zborovođa i skladatelj pokazao je na raznim međunarodnim natjecanjima, a dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su 1. Mjesto i specijalna nagrada za „dobro osmišljen pedagoški pristup“ na natjecanju zborskih dirigenata u Kopru 2019., te zlatna medalja sa zborom „Chorus Carolostaden“ na Svjetskim igrama zborova u Grazu 2008. Uz rad kao zborovođa i pedagog, uključen je u razne projekte i koncerte kao klavirist i korepetitor. Od 2018. predaje teoriju glazbe na Konzervatoriju u Bernu i djeluje kao zborovođa triju zborova u Bernu i Švicarskoj.