Seminar hrvatske tradicijske vokalne baštine

Seminar/radionica

hrvatske tradicijske vokalne baštine

Dugopolje, 29. i 30. 8. 2020.

- ODGAĐA SE!

 

Voditelj: dr. sc. Joško Ćaleta

Seminar hrvatske tradicijske vokalne baštine koji je pod vodstvom dr.sc. Joška Ćalete trebao biti održan u suorganizaciji KUD-a "Pleter" Dugopolje tijekom vikenda 29. i 30. 8. 2020. godine u Dugopolju sa završnim koncertom na ljetnoj pozornici ispred crkve sv. Roka u Dugopolju, ODGOĐEN JE DO DALJNJEG ZBOG epidemiološke situacije i koronavirusa.

 

PROGRAM SEMINARA:

Seminar pod nazivom „O Marijo, majko“, ovisno o mogućnostima organizacije bit će održan do kraja 2020. godine, a tematski će fokusirati svoje interese na izuzetno značajnu i obimnu građu hrvatskih marijanskih i hodočasničkih pjesama, bogate tradicije crkvenog pučkog pjevanja u Hrvata. Crkveno (pučko) pjevanje kod Hrvata u domovini i bližoj dijaspori karakterizira specifična simbioza crkvene i pučke (svjetovne, tradicijske) glazbe koja predstavlja važan faktor za kontinuitet i sam opstanak, kako tradicijskog tako i crkvenog pjevanja. Katolička crkva i crkvena pučka glazba jedan su od najčvršćih identiteta kroz koji iseljene hrvatske zajednice održavaju tradicijsku kulturu matične zemlje. Tako je i hodočašćenje, posebice Marijanskim svetištima zajednička karakteristika kako Hrvata u domovini i u iseljeništvu. Štovanje lika Majke Božje zauzima istaknuto mjesto kod Hrvata katolika (Advocate Croatiae) koji imaju prilike pjevati marijanske pjesme kroz gotovo čitavu crkvenu godinu. Čak tri mjeseca su posvećena njenom liku (svibanj, kolovoz, listopad) uz čitav niz Gospinih napjeva koji se pjevaju i u Korizmi i u Adventu. Ideja seminara je upoznati polaznike s različitim lokalnim inačicama napjeva koji su inače prepoznatljivi u nekim drugim /standardnim varijantama. 

Uz etnomuzikologa, vokalnog pedagoga i dirigenta dr. sc. Joška Ćaletu, seminar će voditi i asistentica prof. Franka Kesić (ansambl „Harmonija disonance“). Kao i dosadašnjih godina, rezultati  dvodnevnog učenja na radionici bit će predstavljeni na javnom nastupu nakon seminara.

Repertoar pjesama: 

O Marijo, majko (Rogotin, dolina Neretve)

Zdravo vječna diko nebi (Lastovo) 

O prislavna, Božja mati (Starigrad) 

Gospi od sniga (Kukljica)

Kraljice neba, raduj se (Kuterevo, Lika) 

O Marijo, bolne duše likarijo (Čemerno, BiH)

O Marijo budi zdravo (Lanište, Istra)

Hote, hote Romari (Kupljenovo, Hrvatsko Zagorje)

Ružmarin je lepi cvet (Kupljenovo, Hrvatsko Zagorje)

Evo lita i velike Gospe, ko je mene volijo do Gospe (Stankovci, Ravni Kotari) 

Majko draga, djevo sveta (Slunj, Kordun) 

Dospilo j' svibnja polje zeleno (Baranja) 


INFORMACIJE O NOVOM DATUMU SEMINARA BIT ĆE OBJAVLJENE OVISNO O POVOLJNIM UVJETIMA ORGANIZACIJE. 

 

BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:

Joško Ćaleta, dr. sc. etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, glazbeni producent i dirigent (Trogir, 1964.).  Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru (Kanada) te doktorirao etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2012.). Od 1997. znanstveni je suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Sudionik je četrdesetak međunarodnih skupova vezanih uz temu tradicijske glazbe i plesa, a autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka objavljenim u uglednim svjetskim i domaćim publikacijama kao i producent niza značajnih nosača zvuka hrvatske tradicijske glazbe i klapskog pjevanja. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija, smotri i festivala diljem Hrvatske (Međunarodna smotra folklora, Pasionska baština, Zagreb, Smotra folklora Dalmacije, Metković, Aklapela Dubrovnik). Teme koje istražuje uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju, svjetovnu i sakralnu, dalmatinskog priobalja, otoka i zaleđa.

Voditelj Joško Ćaleta