Online seminar/radionica s Martinom Terzić

Nakon uspješno realiziranog programa s Nikolom Oreškovićem Hrvatski sabor kulture nastavio je s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta je tema bila „Suvremene plesne tehnike/scenski pokret“, a voditeljica plesna umjetnica Martina Terzić. Fokus seminara/radionice je bio na osvještavanju inicijalnih postavki vlastitog tijela kroz tri temeljna tjelesna obrasca za kretanje (prema somatskom pristupu tijelu Total Body Connectivity – Peggy Hackney, Laban/Bartenieff Fundementals) kao predispozicija za pravilnu izvedbu pokreta. Ovakav pristup pokretu primjenjiv je plesačima različitih plesnih stilova (suvremeni ples, jazz dance, show dance, step) ali i svima koji žele produbiti vlastite spoznaje o kretanju na sceni i izvan nje. Termini održavanja bili su 16. 4. 2021. od 18 do 20.30 sati, a 17. i 18. 4. 2021. od 10 do 12.30 sati.

Opširnije...

Održan online seminar s N. Oreškovićem

Proteklog vikenda, od 19. do 21. 3. 2021. održan je online seminar „Prijateljstvo s tlom: kotrljanja, klizanja i obrati - iskorištavanje gravitacije i tla“ pod vodstvom Nikole Oreškovića. Koristeći gravitaciju za izvođenje fluidnog kretanja, a poštujući položaje zglobova i udova putovali smo, klizali, kotrljali se, ponirali i okretali tijelo uz pomoć najboljeg prijatelja koji je uvijek tu za nas - tla. Podnim kretanjem istraživali smo kako pomicati osi tijela u raznim smjerovima - strance, iznad i ispod sebe.
Ova radionica crpila je inspiraciju iz raznih tehnika suvremenog plesa, kaskaderstva i borilačkih vještina, a okupila je 13 polaznika iz Čakovca, Osijeka, Požege, Rijeke, Splita, Karlovca, Samobora i Velike Gorice.

Opširnije...

ODRŽAN ONLINE PLESNI SEMINAR HISTORIA MAGISTRA VITAE EST

Hrvatski sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH realiziro je i 4. u nizu online seminara za voditelje i plesače suvremenog i društvenog plesa. „Historia magistra vitae est“ je bio online seminar namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima koji je održan putem ZOOM aplikacije 19. i 26. 9. 2020. pod vodstvom baletne umjetnice Vlaste Rittig. Tema je bila povijest plesa i njezina reperkusija u sadašnjosti, a okupila je 5 sudionica iz Čakovca, Zagreba, Rijeke i Ljubljane.

Opširnije...

30. susret hrvatskih plesnih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, 9. i 10. studenog 2019. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je jubilarni 30. susret hrvatskih plesnih ansambala. Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo 450 mladih plesača iz Hrvatske i Slovenije. Susret se po peti put održavao u Velikoj Gorici, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružili su Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica. Medijski pokrovitelj bio je City Radio. 

Opširnije...

ODRŽAN NINJABILITY – PRECIZNOST, PROPRIOCEPCIJA I TIŠINA

Hrvatski sabor kulture uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH nastavio je s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta tema je bila „Ninjability – preciznost, propriocepcija i tišina“. Riječ „ninja“ izvedena je iz znakova japanskog pisma „nin“ i „ja“.  Riječ „Nin“ izvorno znači „ustrajati“, no tijekom vremena dobila je i druga značenja poput „sakriti“ i „kretati se neprimjetno“. Nadalje, „ja“ u japanskom je i forma riječi „sha“ što bi značilo „osoba“. Ova radionica posvećena je svjesnosti o vlastitom tijelu i okolini te situacijama kojima se izlažemo. Kroz nečujno kretanje i suspenziju pri udaru/doskoku uistinu brinemo o zdravlju naših zglobova, vezivnog tkiva, mišića i kože.

Online seminar je bio namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima, a okupio je 8 sudionica iz Zagreba, Šibenika i Čakovca.

Opširnije...

POKRET I VIDEO - ONLINE SEMINAR ZA PLES

Hrvatski sabor kulture je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH nastavio s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta je tema „Pokret i video - istraživanje raznolikosti kvalitete zadanog i vlastitog pokreta“, a voditeljica plesna umjetnica Selena Beram. Online seminar održan je putem ZOOM aplikacije od 7. do 9. srpnja 2020. u večernjem terminu od 18 do 20 sati. Bio je namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima i okupio je 5 polaznica iz Zagreba, Visokog i Karlovca. 

Opširnije...

Od ideje do koreografije - plesno-kazališni seminar

Kako je Hrvatski sabor kulture jedini koji na ovakav način okuplja amaterske plesne ansamble u Hrvatskoj (56), veliku pozornost pridaje i edukaciji voditeljskog i plesačkog kadra. U uskoj suradnji s domaćim i preporučenim stranim pedagozima, koreografima i plesačima pokušava podići kvalitetu obrazovanja amatera kao i njihovih izvedbi prikazanih na Susretu hrvatskih plesnih ansambala.

Opširnije...

29. susret hrvatskih plesnih ansambala

U godini obilježavanja 70-te obljetnice rada i postojanja Hrvatski sabor kulture, 23. i 24. lipnja 2018., u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, organizirao je 29. susret hrvatskih plesnih ansambala.  Susret se po četvrti puta održavao u Velikoj Gorici, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružili su Ministarstvo kulture RH, Grad Velika Gorica, TZ Grada Velike Gorice i Zagrebačka županija. Medijski pokrovitelj bio je City Radio.

Opširnije...

Asimetrični Jazz dance - seminar

Hrvatski sabor kulture kao krovna udruga kulturno umjetničkog amaterizma u RH okuplja i amaterske plesne ansamble u Hrvatskoj (56). Veliku pozornost pridaje i edukaciji voditeljskog i plesačkog kadra. U uskoj suradnji s domaćim i preporučenim stranim pedagozima, koreografima i plesačima podiže kvalitetu obrazovanja amatera kao i njihovih izvedbi prikazanih na Susretu hrvatskih plesnih ansambala. 

Opširnije...

28. susret hrvatskih plesnih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, 17. i 18. lipnja 2017. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je 28. susret hrvatskih plesnih ansambalaNa Susretu je tijekom dva dana nastupilo 250 mladih plesača unutar 16 plesnih skupina iz Hrvatske te 3 gostujuće iz Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Susret se po treći puta održavao u Velikoj Gorici u sklopu manifestacije Velikogoričke večeri, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružili su Grad Velika Gorica, TZ Grada Velike Gorice i Zagrebačka županija. Susret je medijski pratio City Radio, a sponzor u vidu poklon bona za najuspješniju skupinu bio je Obrt za proizvodnju "Svjetlost u krpici" vl. Milene Jurmić iz Zagreba.

Opširnije...