Plesovi i pjesme otoka Korčule

Nakon duže pauze i online realizacije edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture u suradnji s Hrvatskim folklornim društvom „Jadro“ iz Solina organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom PLESOVI I PJESME OTOKA KORČULE.

Seminar će biti održan u Solinu, 9. i 10. listopada 2021. na sljedećim lokacijama:
9. 10. 2021. (subota) u 11 sati Dom kulture (Mravince, Ulica Ljudevita Gaja 27) i 
10. 10. 2021. (nedjelja) u 11 sati Dom kulture (Kučine, Put Krunika 2)

Prijave se primaju do 7. 10. 2021. na e-mail: ples@hrsk.hr  

Opširnije...

Selekcija za 28. SHFAIS

Ukoliko epidemiološke prilike dozvole, 28. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina realizirat ćemo 27. 11. 2021. u Čakovcu. U protivnom će Susret, kao i prošle godine, biti održan u online formatu u terminu koji ćemo naknadno objaviti. Selekcije se vrše do 24. 10. 2021. sukladno postojećim Pravilima Susreta (u prilogu) uz mogućnost video selekcije u slučajevima kada u županiji nije organizirana županijska smotra, ne postoji mogućnost samostalne selekcije ili skupina djeluje izvan RH. 

HSK zadržava pravo izmjene i dopune Programa koji će i ove godine biti revijalnog karaktera.

Opširnije...

X. seminar bunjevačkog stvaralaštva, Tavankut

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta ove godine organizira jubilarni X. seminar bunjevačkog stvaralaštva koji će se od 12. do 17. srpnja 2021. održati u Tavankutu. Seminar obuhvaća nekoliko vidova stvaralaštva, a to su ples, glazba (tambura, gajde) i slamarska umjetnost. Voditelji su eminentni plesni i glazbeni stručnjaci iz Vojvodine. Ovogodišnja tema seminara bit će običaj Kraljica. Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara u okviru aktivnosti imaju predviđenu i prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame. Nakon seminara 18. srpnja 2021. u Tavankutu će se održati Dužijanca te je to prigoda da zainteresirani mogu prisustvovati ovom jedinstvenom običaju i u njemu sudjelovati.

Opširnije...

Tradicijska baština Istre online

Hrvatski sabor kulture organizira novi online edukativni program u području folklora u suradnji sa Savezom folklornih društava Istarske županije. Ciklus folklornih online seminara nastavljamo na temu „Tradicijska baština Istre – novi pogledi i metodologija rada s folklornim skupinama“. Online seminar namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima i svim baštinicima još neotkrivenih područja istarske tradicije. Online seminar će se putem ZOOM platforme odvijati 4. i 5. 6. 2021., a voditelji su Dario Marušić i Ivica Ivanković. Prijave se primaju do 2. 6. 2021.

Opširnije...

Folklorna djelatnost u 2021.

Dragi ljubitelji folklorne umjetnosti i čuvari baštine,

u isčekivanju boljih mogućnosti za rad kulturno-umjetničkih udruga kao i u nadi uspješne realizacije još jedne plesne godine koja je pred nama, želimo vas informirati o važećim Pravilima Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, kao i najaviti organizaciju i sudjelovanje na seminarima za voditelje folklornih skupina u 2021.

Opširnije...

SELEKCIJA ZA 27. SHFAIS

U nastavku pronađite osnovne informacije o selekciji za 27. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA koji planiramo održati u listopadu 2020. godine, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

 

Opširnije...

25. SEMINAR FOLKLORA PANONSKE ZONE

Hrvatski sabor kulture Vas poziva na 25. Seminar folklora panonske zone koji će biti održan od 22. do 26. 8. 2020. u Vinkovcima u organizaciji Kulturnog centra Gatalinka. Seminar se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Vinkovaca. Prijave se primaju do 15. 8. 2020. na gatalinka@gatalinka.hr 

Opširnije...

Održan webinar za voditelje dječjih folklornih skupina

Hrvatski sabor kulture uz financijsku potporu Ministarstva kulture organizirao je i drugi u nizu online  folklornih seminara s temom iz područja dječjeg folklornog stvaralaštva - „Metodička obrada sadržaja iz područja tradicijske kulture za rad u dječjim folklornim grupama“.


Opširnije...

Online seminar za voditelje folklornih skupina

Ciklus online seminara i radionica, nastavljen je  folklornim seminarom „Kako voditi folklornu grupu“ koji je održan 1. - 3. 5. 2020. pod vodstvom prof. dr. sc. Enriha Merdića. Online seminar je bio namijenjen folklornim voditeljima, koreografima  i onima koji to žele postati. 

Opširnije...

Natječaj za novo folklorno koreografsko djelo

Hrvatski sabor kulture uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije raspisuje Natječaj za novo folklorno koreografsko djelo namijenjeno folklornim skupinama Cilj je potaknuti istraživanja na terenu te oblikovanje građe za scenu. Rok za prijavu je 31. 10. 2020.

Ove godine na Natječaju za novo folklorno koreografsko djelo nije dodijeljena nagrada.

 

Opširnije...