ODRŽAN 40. SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA

Družili smo se u virtualnom svijetu stihova, priča i dramskih situacija na jubilarnom 40. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika koji je održan u subotu, 19. lipnja 2021. putem ZOOM platforme, uz prijenos uživo na Facebooku Hrvatskog sabora kulture. I ove godine zbog specifičnih epidemioloških okolnosti i ograničenja okupljanja Susret je održan u online izdanju. Jubilarni Susret, koji je okupio brojne zavičajne književnike iz gotovo cijele Hrvatske, realiziran je prigodno u Godini čitanja uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH. 

Opširnije...

PROMOCIJA KNJIGE MRMOR VALOVA Nine Kovačić

Deveto izdanje u Književnoj biblioteci HSK-a je haiku zbirka MRMOR VALOVA / THE MURUMUR OF WAVES nagrađivane autorice, članice HSK-a Nine Kovačić. Svoje mjesto u ovoj su zbirci našli autoričini radovi napisani u kratkim formama japanske tradicijske književnosti (haiku, senryu, haiga). Jedva dočekana promocija zbirke bit će održana 15. lipnja 2021. u Art Parku Zagreb na Ribnjaku s početkom u 18 sati. U iščekivanju promocije knjiga je dobila odlične recenzije i osvrte, a neke od njih pročitajte u nastavku.

Opširnije...

Putopisna online radionica: S NOTESOM U RUCI

Volite putovati, ali i zabilježiti svoje utiske i doživljaje s putovanja? 

Prijavite se na HSK online radionicu „S NOTESOM U RUCI“ koja će pod vodstvom književnika Tomislava Šovagovića biti održana 25. i 26. lipnja 2021. putem ZOOM platforme. U nastavku pronađite plan i način realizacije te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu.

Opširnije...

REZULTATI KNJIŽEVNOG NATJEČAJA 2021.

Na ovogodišnjem književnom natječaju sudjelovalo je ukupno 120 autora sa čak 459 književnih djela (395 pjesama, 48 proznih radova i 16 dramskih djela) na štokavskom, kajkavskom i čakavskom narječju. U nastavku pronađite rezultate natječaja i otkrijte koji su autori svojim poetskim, proznim i dramskim radovima izborili sudjelovanje na 40. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika koji će 19. lipnja 2021. biti održan u online izdanju.

Opširnije...

ONLINE RADIONICA - SLIKANJE AKRILOM

Na redu je nova likovna online radionica pod nazivom „Slikanje akrilom“ koja će biti održana 7. i 14. lipnja 2021. putem mrežne platforme ZOOM, pod vodstvom akademske slikarice Aleksandre Goreta. 
U nastavku pročitajte plan i način realizacije radionice koja će biti realizirana uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih. 

Opširnije...

OBJAVLJEN LIKOVNI NATJEČAJ 2021.

Otvoren je natječaj za ovogodišnji 37. Susret likovnih stvaralaca koji će, ukoliko to dopusti epidemiološka situacija i propisane mjere, biti održan 23. listopada 2021. u izložbenom prostoru suorganizatora - Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac gdje će od 17. 9. do 23. 10. 2021. biti postavljena izložba Susreta. Pošaljite svoje radove na natječaj jer možda će baš vaš rad biti dio izložbe ovogodišnjeg Susreta. Više informacija o prijavama i uvjetima natječaja pronađite u nastavku.
***U slučaju nastavka loše epidemiološke situacije i strogih mjera, realizacija Susreta i izložbe bit će prilagođena online formatu.

Opširnije...

Izdana zbirka Kad oluje utihnu autorice Jelene Stanojčić

Nova zbirka iz pera pjesnikinje Jelene Stanojčić ugledala je svjetlo dana u nakladi Hrvatskoga sabora kulture. "Kad oluje utihnu" jedanaesto je izdanje u Književnoj biblioteci Hrvatskoga sabora kulture izdano u travnju 2021. Uredništvo potpisuje Marina Šramek, prof., pogovor je napisala Ivančica Tomorad, prof., dok je za naslovnicu zaslužna Martina Sambol. U očekivanju povoljnijih okolnosti za predstavljanje zbirke, donosimo dijelove iz recenzije i pogovora koji najbolje opisuju poeziju Jelene Stanojčić.

Opširnije...

Održana likovna online radionica: ČAROLIJA PEJSAŽA

Hrvatski sabor kulture organizirao je još jednu likovnu online radionicu. Ovoga puta tema je bila "Čarolija pejzaža" u tehnici ulje na platnu, a voditeljica Olena Sokolovska, akademska slikarica sa sudionicima je podijelila trikove i savjete za usavršavanje slikarskih umijeća. Slikali smo po predlošku predivnih Plitvičkih jezera, a u nastavku pogledajte online izložbu nastalih radova.

Opširnije...

Preminuo Mirko Kovačević, dragi kolega i prijatelj...

S velikim žaljenjem i tugom obavještavamo vas da je 6. travnja 2021. u Zagrebu preminuo naš dragi kolega Mirko Kovačević, umirovljeni tajnik, stručni suradnik za kazališnu, književnu i likovnu kulturu Hrvatskoga sabora kulture te predsjednik Stručnog savjeta za književnost HSK-a.

U našim sjećanjima ostat će njegov vedar duh, ljubaznost i ljubav prema životu i umjetnosti.

Hrvatski sabor kulture izražava izrazitu zahvalnost našem Mirku za sav njegov doprinos radu i djelovanju HSK-a, uz izraze duboke sućuti koje upućujemo obitelji, prijateljima i suradnicima.

Opširnije...

Izdana zbirka Narisana misel Katarine Zadrija

U izazovnoj 2020. godini bilježimo i lijepe događaje i uspjehe. Jedna od njih je nova zbirka "Narisana misel" autorice Katarine Zadrija  izdana u nakladništvu Hrvatskog sabora kulture. "Narisana misel" zbirka je poezije  podijeljena u šest ciklusa koje povezuje kajkavska riječ. Urednica i lektorica zbirke je dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko, za predgovor je zaslužna književnica Božica Jelušić, a knjigu krase i prigodne fotografije.

Opširnije...