Putopisna online radionica: S NOTESOM U RUCI

Volite putovati, ali i zabilježiti svoje utiske i doživljaje s putovanja? 

Prijavite se na HSK online radionicu „S NOTESOM U RUCI“ koja će pod vodstvom književnika Tomislava Šovagovića biti održana 25. i 26. lipnja 2021. putem ZOOM platforme. U nastavku pronađite plan i način realizacije te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu.

Probudit ćemo u vama putopisni nerv, nagnati na bilježenje detalja, ali i ukazati da putopis nije puko wikipedijsko bilježenje poznati(ji)h podataka, već simbioza proživljenoga i u prostor postavljenoga, mješavina dojma i zapažanja o „ljudima, morima, obalama“, navezanost osobnosti i prirode, privatnoga i javnoga.

Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih (od toga 8 aktivnih sudionika).

OPIS I PROGRAM RADIONICE

Na radionici će se promišljati o najvećem putopisnom djelu hrvatske književnosti, „Skitnjama“ Matka Peića, te potaknuti sudionike da pokušaju staviti na papir ono zabilježeno na izletu, putovanju, neovisno o prijevoznom sredstvu i prijeđenim kilometrima.

Što je najvažnije za dobar putopis? Koji su osnovni elementi putopisa i književnoga pristupa putovanju? Zašto su „Skitnje“ drugačije od svega? Kako ono osobno učiniti univerzalno zanimljivim čitatelju? – neka su od pitanja na koja će odgovoriti voditelj Tomislav Šovagović.

- Polaznici na radionici sudjeluju aktivno ili pasivno (*više u nastavku: Kako sudjelovati – način prijave i realizacije)
- Radionica ima dva osnovna dijela: teorijski i praktični. Sadržajno i radno usmjerena je u prvome redu na tekstove aktivnih sudionika radionice i bavljenje njihovim tekstovima
- Kroz dvodnevni program sudionike će uz voditelja Tomislava Šovagovića voditi i moderatorica Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
- Sudionici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: uvodno predavanje voditelja o putopisu i njegovim značajkama, primjere, vježbe, čitanje i komentiranje unaprijed napisanih putopisa aktivnih sudionika na temelju kojih ćemo se dotaknuti značajki kod pisanja/čitanja putopisa, konzultacije – pitanja i odgovori
- Po završetku online radionice svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi

PROGRAM

1.DAN: petak: 25. 6. 2021.: 18:00 – 20:15
* UVOD
- Uvod u svijet putopisa 
- Putovanje s notesom u džepu i ruci
- Ljepota bilježenja, potreba da se stvari ostave na papiru
- Promišljanje o drugačijosti – pričanje priče putopisom
- Matko Peić iznad svih

* ZNAČAJKE PUTOPISA
- Što je putopis?
- Koja je razlika wikipedije i putopisa?
- Određivanje cilja i trase književnoga putovanja
- Osobno u javnomu, emocije i putopis, dojmovi, zapažanja, asocijacije, misaonost
- Začudnost i oko za detalj

* PRIMJERI – ČITANJA – KOMENTARI / VJEŽBE 
  Čitanje i komentiranje primjera i napisanih putopisa aktivnih sudionika

* PITANJA I ODGOVORI
* VJEŽBA/PREDLOŽAK ZA SLJEDEĆI DAN

2. DAN: subota: 26. 6. 2021.: 10:00 – 12:15 
* NASTAVAK RADA NA TEMELJU DOSTAVLJENIH PUTOPISA AKTIVNIH SUDIONIKA 
  Čitanje napisanih putopisa i komentiranje uz razgovor o: naslovu, temi, atmosferi, duljini, uvučenosti u vrijeme i prostor, zanimljivosti pripovijedanja

* „SKITNJE“ KAO PREDLOŽAK ZA DOKUMENTARAC
  Kako od putopisa nastaje dokumentarni film, kako asocijacija s papira postaje tv-priča
* PITANJA I ODGOVORI

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online radionica bit će realizirana putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresirani (broj je ograničen na prvih 100 prijavljenih).

Zainteresirani se na radionicu prilikom prijave prijavljuju kao AKTIVNI ili PASIVNI sudionici.

AKTIVNI SUDIONICI (maksimalno 8 sudionika) uključuju se u program radionice (audio/video uključivanje) čitanjem vlastitog putopisa i razgovorom s voditeljem te njihovi radovi služe kao svojevrstan materijal i primjer za rad. Svi sudionici koji žele aktivno sudjelovati dužni su uz prijavu dostaviti vlastiti putopis napisan po uzoru jednog ulomka iz djela „Skitnje“ Matka Peića do 2 kartice teksta (cca 3500 znakova): potrebno je odabrati i na svoj način u današnjem vremenu pisati o nekom od mjesta koja su opisana u djelu Skitnje (ukoliko sudionik ne može pisati o mjestima iz navedenoga djela, putopis može pisati prema vlastitom odabiru mjesta tj. puta). Putopis je potrebno dostaviti na e-mail kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 18. 6. 2021.
*U slučaju velikog broja prijavljenih aktivnih sudionika i dostavljenih putopisa, voditelj će odabrati do 8 radova – 8 aktivnih sudionika koji će se uključiti (glasom i videom) te pročitati svoj putopis.

PASIVNI SUDIONICI u program se ne uključuju vlastitim putopisima i čitanjem. Pasivni sudionici prate radionicu uživo te stječu nova znanja i vještine na temelju čitanja, komentiranja i analize putopisa aktivnih sudionika. U program se mogu uključiti postavljanjem pitanja na koja će voditelj rado odgovoriti.

Svi sudionici (aktivni i pasivni) na radionicu se prijavljuju putem prijavnog obrasca klikom na poveznicu: https://bit.ly/3phhgC3 najkasnije do 23. lipnja 2021. 
*Bez obzira na datum predaje prijavnog obrasca, AKTIVNI SUDIONICI svoj putopis trebaju poslati najkasnije do 18. 6. 2021. na e-mail: kazaliste@hrsk.hr 

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici.
Za sudjelovanje na radionici poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu:  https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici. 
Svim prijavljenim sudionicima na mail naveden u prijavi bit će dostavljene detaljne tehničke upute za lako i jednostavno pristupanje online radionici.

Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.
Sudionici radionice koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su uz prijavu, najkasnije do 23. lipnja 2021. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a): 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, Zagreb, OIB: 45263394181 
Uplatitelj: naziv (za pravne osobe ili udruge) ili ime i prezime (za fizičke osobe)
Poziv na broj: OIB uplatitelja; 
Svrha doznake: online radionica PUTOPIS – ime i prezime polaznika

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac na: https://bit.ly/3phhgC3 
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
• po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru
3. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi njezina održavanja.

O VODITELJU

Tomislav Šovagović rođen je u Šibeniku 16. prosinca 1976. godine. Diplomirao je novinarstvo na Hrvatskim studijima te stekao zvanje teologa na Institutu za teološku kulturu laika u Zagrebu. Objavio je šest knjiga: zbirke priča „Rudnik čvaraka“, „Cesta knezova Bribirskih“, „Ispod skala“, „Latifundija“, „Kad narastem, bit ću Dražen“ te roman „Mangan“. Dobitnik je tridesetak književnih nagrada, među kojima su tri nagrade za hrvatski književni putopis na „Danima Franje Horvata Kiša“ u Loboru, šest nagrada za putopis na Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima te treća nagrada za putopis na 1. natječaju „Dijana Klarić“ u rodnom Šibeniku. Osobito je ponosan na nagradu „Josip i Ivan Kozarac“ za knjigu godine „Rudnik čvaraka“ (2012.) u Vinkovcima. Radio je za hrvatske novinske (desetljeće u „Glasu Koncila“), radijske (Hrvatski katolički radio, Otočni radio Kornati) i televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL). Izvještavao je s velikih sportskih natjecanja u domovini i inozemstvu. Autor je emisije „Na kraju tjedna“ na Trećem programu Hrvatskoga radija i suradnik u listu Matice hrvatske „Vijenac“ u kojemu je pisao putopisnu kolumnu „Željeznicu (ne) guta već daljina“. Samostalni je umjetnik. Član je Društva hrvatskih književnika. Živi u Zagrebu.