RADIONICA SCENSKI GOVOR I POKRET

Hrvatski sabor kulture i glumac Robert Kurbaša pozivaju vas da upoznate i usavršite tajne scenskog zanata na dramskoj radionici SCENSKI GOVOR I POKRET koja će biti održana 4. i 5. lipnja 2022. u Visokom. Scenski govor i scenski pokret dva su najznačajnija segmenta scenske umjetnosti, stoga je ova radionica namijenjena svima koji žele pobliže upoznati njihove osnove te unaprijediti svoje vještine scenskog iskaza. U nastavku pronađite program i opis radionice te upute za prijavu.

Stečene vještine javnog scenskog nastupa kroz ovu radionicu mogu se iskoristiti u  najrazličitije svrhe scenske komunikacije i javnog govora, ali ponajviše u radu na ulozi u nekom kazališnom komadu.
Kroz rad na zadanom proznom ili poetskom tekstu radit će se na usavršavanju vještina javnog govora i pokreta polaznika koji će se na taj način suočiti s teškoćama koje javni nastup podrazumijeva. Loša postura tijela, nedovoljna artikulacija, lijenost govornog aparata, trema, (ne)pravilno disanje, pogrešan pristup sadržaju... - sve su to problemi na koje nailazimo u javnom nastupu. Radionicom „Scenski govor i pokret“ nastojat će se uz pomoć voditelja detektirati i osvijestiti navedeni problemi, a samim time započeti i proces njihovog rješavanja. 
Radionica je osmišljena interaktivno te uz individualan pristup voditelja svakom od aktivnih sudionika, dok će pasivni sudionici imati priliku učiti na temelju rada aktivnih sudionika i voditelja.

PROGRAM

SUBOTA, 4. lipnja 2022. 
10:30 – 15:30 h
(pauza prema dogovoru voditelja i sudionika)

- upoznavanje voditelja i polaznika
- uvodno predavanje
- položaj tijela, artikulacija, razgibavanje govornog aparata, disanje
- rad na tekstu (scenski govor)
- pitanja i odgovori

NEDJELJA, 5. lipnja 2022.
10:30 – 14:30 h
(pauza: 12:30 – 13:00)

- vježbe opuštanja
- rad na osvješćivanju i uporabi tijela u izražajne svrhe – scenski pokret
- završni ogledni scenski nastup (scenski govor i pokret u cjelini)
- evaluacija radionice i završno slovo
- dodjela potvrda o sudjelovanju na radionici

PRIJAVE

Za prijavu je potrebno poslati ispunjenu prijavnicu (dostupna za preuzimanje na dnu stranice) e-mailom na kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 2. lipnja 2022.

**Zainteresirani se na radionicu prilikom prijave prijavljuju kao AKTIVNI ili PASIVNI sudionici.

PASIVNI SUDIONICI prate radionicu, ali u programu radionice ne sudjeluju aktivnim radom, već stječu nova znanja i vještine na temelju rada aktivnih sudionika i voditelja. Također, u programu radionice mogu sudjelovati pitanjima i komentarima.
AKTIVNI SUDIONICI (maksimalno 16 sudionika) na radionici sudjeluju aktivno kroz rad na tekstu tj. scenskom govoru i pokretu pod vodstvom glumca Roberta Kurbaše. U slučaju velikog broja prijavljenih aktivnih sudionika, aktivni sudionici bit će odabrani prema redoslijedu prijave. Sudionici koji prilikom prijave označe aktivno sudjelovanje dobit će povratnu informaciju o popunjenju kvote tj. jesu li ušli u broj aktivnih sudionika.

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO. Za ne-članove kotizacija za sudjelovanje iznosi 350,00 kn.

Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 2. lipnja 2022.
Podsjećamo da ukoliko niste član HSK-a, godišnja članarina za udruge i druge pravne osobe iznosi 350,00 kn čime članovi Vaše udruge stječu pravo besplatnog pohađanja svih naših 20-ak seminara i radionica na godišnjoj razini, kao i mogućnost sudjelovanja u selekcijama za manifestacije od državnog značaja u organizaciji HSK-a. Kalendar aktivnosti HSK-a pronađite na poveznici: https://bit.ly/3CehznB. Tu su dakako i brojne druge pogodnosti članstva u HSK-u (iznimno povoljna notna, kazališna, plesna, etnografska, etnomuzikološka i druga tiskana izdanja HSK, dodjeljivanje priznanja HSK-a (udrugama članicama i njihovim članovima), znatno povoljnije naknade za korištenje glazbe na nastupima amaterskih udruga te na oslobođenje od plaćanja spomenute naknade za izvedbe isključivo tradicionalnih djela u izvornom obliku temeljem Ugovora HDS-ZAMP-a i Hrvatskog sabora kulture. Članice HSK-a mogu koristiti novootvoreni "Info ured članica HSK-a" i digitalnu platformu Mreža hrvatske kulture (www.mreza.hr). Također, dostupna im je i stručna i organizacijska pomoć stručnih suradnika za specifične djelatnosti unutar HSK-a. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a): 
Podaci o HSK-u: 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka) 
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181. 
Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja 
Poziv na broj: OIB (uplatitelja) 
Svrha doznake: Radionica Scenski govor i pokret - Navesti ime i prezime polaznika 
Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do 2. lipnja 2022. 

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake: 
1. ispuniti prijavni obrazac u privitku
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca 
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca 
2. izvršiti uplatu kotizacije (350,00 kn po sudioniku) 
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu 
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr  najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave 
3. zaprimiti e-račun nakon održane radionice
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije radionice
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja radionice.

U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo zatvoriti prijave nakon popunjenja kvote aktivnih i pasivnih sudionika te reducirati broj predstavnika po udruzi (ukoliko se iz jedne udruge prijavi velik broj sudionika), u cilju uspješnog i kvalitetnog rada na radionici.

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici. 
Prijedlog smještaja u okolici Visokog:

● Pansion Joško, Remetinec 287, 42220 Novi Marof (udaljeno 15 km od mjesta održavanja radionice); www.pansion-josko.com/  / Tel: 042/601 601.
● Sobe i restoran Ključice, Varaždinska 3, 42220 Novi Marof, informacije i rezervacije na: 091/611 1550

O VODITELJU

Robert Kurbaša rođen je 13. listopada 1977. godine u Splitu.

Nakon završene jezične gimnazije i govorničke škole Hrvatskog filološkog društva upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, smjer gluma, koju završava 2000. godine. Kao najmlađi glumac ansambla HNK Split djeluje od 2000. do 2008. godine te ostvaruje niz zapaženih uloga. Danas je kao slobodni umjetnik član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Neke od kazališnih uloga: Edip (Seneka), Liliom (F. Molnar), Puba - Gospoda Glembajevi (M. Krleža), Krište - Kate Kapuralica (V. Stulli), Glumac - Pukovnik Ptica (H. Bojčev), Gero - Prazni grad (D. Dukovski), Otac Flynn - Sumnja (P. Shanelly), Ferdinand - Oluja, Duncan - Machbeth (W. Shakespeare), Marko - Lutka (M. Gavran) i dr. Učestalo se pojavljuje na televiziji i filmu. Od glavnih uloga izdvaja: Tomislav Vojković – Urota (AVA produkcija), David - Ne daj se Nina (Freemental/RTL produkcija), Andrija - Dolina sunca (Ring multimedia/HRT), Nikola - Zlatni dvori (Nova TV)... Autor je više različitih nosača zvuka poezije, knjige Pobratimstvo lica u svemiru u izdanju Školske knjige, kao i monodrame Ispit savjesti nastale prema prozi Tina Ujevića koja je do sada u Hrvatskoj i inozemstvu odigrana preko stotinu puta. Nakon autorske predstave Tko je ubio Zvonka Bušića? I predstave More o hrvatskom pjesniku Josipu Pupačiću, radi na predstavi Pizza s Krešom o aktualnoj transhumanizaciji društva.